5 znakova da biljka "umire": Sačuvajte omiljene ruže ili fikus uz prosta pravila

Koji su znaci da koren biljke truli i kako da to sprečite? Evo saveta!

Shutterstock

Da li imate baštu i ruže u kojima uživate? Ili gajite sobne biljke i radujete se svakom novom listu fikusa ili paprati? U oba slučaja, možete se suočiti sa izazovom kao što je truljenje korena.

Ovaj problem pogađa i sobne i baštenske biljke, a ako nemate dovoljno iskustva, možda niste sigurni da li baš to muči vaše "zelene lepotice".

Truljenje korena nastaje kada korenje biljke počne da se raspada zbog prisustva patogena u zemljištu. Do toga dolazi kada je zemlja previše vlažna i nema vremena da se osuši između zalivanja. Ovih pet znakova ukazuje da je počelo truljenje korena.

Promena boje lišća

Promena boje lišća je glavni znak da je koren biljke počeo da truli. Spoljni znaci mogu biti žuti ili bledo obojeni listovi, pa neiskusni ljubitelji mogu da pomisle da su uvenuli i da biljci potrebno više vode. Situacija je upravo suprotna i važno je prestati sa zalivanjem na neko vreme.

Shutterstock  

Slab rast

Ako biljka ne raste ili ne cveta kako ste očekivali, to može biti znak truljenja korena. I ovo može da ukazuje da biljka polako umire, pa je potrebno brzo delovati.

Mekane stabljike

Ponekad lišće nije prvo koje pokaže da s korenom nije u redu, već se problem konstatuje na stabljikama - ako gube zelenu boju ili osećate da su omekšale na dodir, moguće je da je koren počeo da truli.

Shutterstock  

Plesan oko korenčića

Ako biljka slabi, ne raste dovoljno, ima opuštene listove, možete da proverite i kako izgledaju najtanji korenčići na periferiji - ako primetite plesan, sigurno je i glavni koren počeo da truli.

Uvek vlažna zemlja

Ako se čini da se zemlja nikada ne suši, to može biti znak da korenje truli truljenja korena. Previše vlažno zemljište omogućava rast gljivica koje napadaju korenje.

Da biste sprečili truljenje korena, važno je da obezbedite dobru drenažu. Proverite da li saksija ima dovoljno velike rupe za odvod vode. Ako su rupe premale ili ih nema dovoljno, promenite saksiju. U bašti nikad nemojte pretrpavati biljke u malom prostoru, jer tako nemate dovoljno dobru drenažu.

Printscreen/ YouTube Epic Gardening 

Pravilno ih zalivajte - za svaku konkretnu biljku primenite precizne savete i prilagodite zalivanje prema sezoni. U toplijim mesecima biljke zahtevaju češće zalivanje, dok u hladnijim mesecima možete zalivati ređe.

Takođe, redovno čistite i dezinfikujte baštovanski alat kako biste sprečili prenos gljivica s jedne biljke na drugu. Pročitajte i kako da pretvorite baštu u pravo cvetno carstvo.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

KAKO SE PRESAĐUJE CVEĆE  Instagram/jedynytakidomek