Nakon dvodecenijskog iskustva u fitnesu i doktorske disertacije koju upravo na tu temu priprema na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, Miroslav Moki Marković odlučio je da svoja iskustva u toj oblasti, prenese i na finalistkinje za Mis Srbije! 

Prema njegovim rečima, itekako je moguće da se u tako kratkom periodu telo dotera gotovo do perfekcije, ali je celodnevni rad neophodan.

"Presudne su, pre svega, vežbe aerobnog karaktera koje utiču na razvoj aerobne izdržljivosti", započinje priču o svojim treninzima Miroslav Marković. "Sem toga, radim i na vežbama za povećanje mišićnog tonusa. To su vežbe brzog hodanja i laganog trčanja, što znači da puls treba da bude od 55 do 65 posto od maksimalnog. Vremensko trajanje vežbanja u ovom režimu treba da bude duži od 30 minuta, kako bi došlo do razgradnje masnog tkiva u telu. 

VIŠE: Saznajte koji je trik Emine Jahović za zgodno telo i dobru formu

Vežbe za povećanje mišićnog tonusa koje se rade na ovim pripremama, prevashodno se odnose na one delove tela koje su kod devojaka najkritičnije, a to su mišići nogu i mišići trupa – stomak, struk, unutrašnji i spoljašnji delovi butina, ali nikako ne treba zapostaviti i ostale grupe mišića".

Kada su u pitanju tegovi, koriste se isključivo malih težina. "Vežbe su velikog i srednjeg obima i niskog i srednjeg intenziteta. Poželjno je kao opterećenje koristiti težinu sopstvenog tela i akcenat staviti na vežbe stabilizacije, kao što su vežbe na pilates lopti", kaže Marković.

Naravno, sem vežbanja hrana igra ogromnu ulogu u doterivanju tela. Ponavljajući opšte poznato mesto da je i inače poželjno jesti više manjih obroka u razmaku od oko četiri sata dnevno, Marković dodaje da je taj režim morao da prilagođava drukčije devojkama, koje na pripremama u Porto Karasu imaju dva obroka dnevno. 

"Tako smo odlučili da za doručak devojke konzumiraju sve neophodne hranjive materije ali u pravilnom procentu, što znači da su mogle da jedu sve u ograničenim količinima, u zavisnosti od individualnih karakteristika – telesne mase, visine i procenta masti. A za večeru, akcenat je na nemasnim sirevima, plodovima mora, ribi i svežoj salati. Kao dezert, devojkama su dozvoljeni ananas, grejpfrut ili crna čokolada."

Prateći takav režim, Marković tvrdi da je moguće doterati liniju za svega tri nedelje, što se vidi na osnovu antropometrijskih merenja, koja se vrše nekoliko puta nedeljno. Međutim, on dodaje da vežbe i ishrana nisu jedini presudni, kada je u pitanju dobra kondicija i figura. 

"Kombinovanje fizičkih aktivnosti i ishrane jeste od presudnog značaja, ali vrlo je bitan pozitivan stav i istrajnost u želji da se napreduje i da se ostvare rezulati ili željeni ciljevi. U tom smislu, neophodno je da devojke budu svesne da kombinacija fizičkog vežbanja i ishrane treba da bude sastavni deo njihovog života i inače, ne samo tokom priprema za izbor za Mis", zaključuje Marković.

U ponedeljak, 5. oktobra 2015. godine dvadeset devojaka na čelu sa stručnim timom, vraća se za Beograd, gde se nastavljaju karantinske pripreme sve do 13. oktobra, kada će u Pinkovom studiju u Šimanovcima, u direktnom prenosu, biti proglašena najlepša devojka ovogodišnjeg izbora.

LepaiSrecna Kandidatkinje za Mis Srbije vraćaju se 5. oktobra 2015. godine sa priprema u Grčkoj, a mi vam otkrivamo način vežbanja i ishrane kojima su dovele liniju do savršenstva!