Zdrav urinarni sistem filtrira krv, odstranjuje metabolički otpad i održava idealnu ravnotežu elektrolita u organizmu. Problemi u ovom sistemu su kamen u bubregu, cistitis, infekcije bubrega, inkontinencija, i još mnogo toga - a najčešće se javljaju urinarne infekcije.

Ima li leka u prirodi?

Bakterijske infekcije obično zahtevaju antibiotsku terapiju, koju nikako ne bi trebalo da uzimate „na svoju ruku“, već se obavezno posavetujete sa lekarom. Međutim, ono što vam može pomoći za održavanje zdravog urinarnog sistema su biljke.

Prenosimo vam nekoliko narodnih lekovitih recepata.

Peršun

Čaj od peršuna odličan je za čišćenje organizma i izbacivanje viška tečnosti, a uz to je i sjajan lek protiv urinarnih infekcija.

Priprema: Kašičicu-dve suvog lišća (još bolje sveže ako imate) ili korena peršuna stavite u šolju vrele vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procedite i popijte dok je čaj još topao. Pijte tri šolje dnevno, posle jela.

Kukuruzna svila

U narodnoj medicini kukuruzna svila je poznata kao izvanredno sredstvo za lečenje upale mokraćnih kanala. Osim toga, utvrđeno je i da redovno ispijanje ovog čaja izaziva rastvaranje kamena i izbacivanja peska iz bubrega.

Priprema: Kašiku osušenih niti kukuruzne svile stavite u 3 dl vrele vode. Kuvajte tri minuta, poklopite, sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Pijte tri puta dnevno po šolju ohlađenog čaja.

Uvin čaj

Uva, ili medveđe grožđe, je biljka koja se koristi za lečenje urinarnih infekcija. Zeleni, kožasti listići imaju antibakterijsko delovanje i uništavaju bakterije i viruse.

Priprema: Kašiku suvog lišća uve prelijte sa 250 ml ključale vode, ostavite da stoji 15 minuta, procedite i popijte bez šećera. Sveže pripremljen čaj pijte tri puta dnevno.

Na sledećoj strani, pročitajte kako da napravite lek za dobro funkcionisanje bešike i kako da prepoznate simptome infekcije.

PageBreak

Kombinovani lek za dobro funkcionisanje bešike

Potrebno je:

  • 100 g svežeg peršuna
  • 100 g korena celera
  • 150 g bagremovog meda

Priprema

100 grama sveže iseckanog peršuna i 100 grama iseckanog korena celera pomešajte sa 150 grama bagremovog meda. Dodajte pola litra vode, pustite da proključa i kuvajte dva minuta uz povremeno mešanje. Smesu ohladite, procedite i ostavite da odstoji tri dana. Pijte tri puta po 0,5 dl napitka pola sata pre obroka sedam dana. Napravite pauzu od sedam dana pa terapiju ponovite. Posle ovoga vaši bubrezi će biti čisti, zdravi i funkcionalni!

Simptomi infekcije urinarnog trakta:

  • često mokrenje 
  • peckanje prilikom mokrenja 
  • krv u urinu 
  • često mokrenje, a prolaze samo male količine urina 
  • bol u karlici kod žena 
  • rektalni bol kod muškaraca 

Pripremila: Vesna Stanimirović