Kopriva je samonikla biljka, koja uspeva na zemljištu bogatom azotom.

Iako je nalazimo svuda u prirodi, često zaboravljamo koliko je ona lekovita. 

VIŠE: Recepti zdravlja: krompir sa blitvom i koprivom koji popravlja krvnu sliku (RECEPT)

Za pripremanje čaja trebalo bi koristiti mlade listove ove biljke, ali kako je cela kopriva lekovita, stabljika i koren se takođe mogu upotrebiti za spremanje ovog napitka.

Kako napraviti čaj od koprive?

Sipajte u šerpu onoliko šolja vode koliko želite napraviti čaja od koprive i prokuvajte je. Kada voda počne da ključa, sipajte broj kašika usitnjenih listova koprive srazmeran sa brojem čaša vode. Sklonite čaj sa vatre, poklopite šerpu i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga procedite čaj i popijte ga kada se ohladi. Najbolje bi bilo ne sladiti čaj, međutim ukoliko vam ukus ne odgovara možete dodati nanu koja će učiniti čaj pitkim.

VIŠE: Sok od koprive za imunitet i osveženje

Ovaj čaj najbolji je ukoliko odstoji nekoliko sati, a treba ga piti od jedne do tri šolje dnevno, u zavisnosti od zdravstvenog stanja. Vrlo je moćan u borbi protiv hroničnih bolesti, ali u tom slučaju treba ga konzumirati i do nekoliko meseci. Pogodan je i za trudnice, ali u manjim količinama.

VIŠE: Lekoviti napitak ublažava napetost: domaće vino od koprive

Nauka dokazuje da je kopriva vrlo efikasna kod anemije. Kako sadrži dosta gvožđa, te doprinosi stvaranju eritrocita. Organizmu stvara potrebnu energiju, a uspešno rešava probleme sa aknama i kožnim oboljenjima.

Izvor: Lekovite biljke