Osnovna formula ovog moćnog tonika datira još iz srednjevekovne Evrope, a deluje kao antibiotik koji uništava gram-pozitivne i gram-negativne bakterije. Takođe je i moćna antivirusna i antigljivična formula, povećava cirkulaciju krvi i limfe u svim delovima tela. Pomaže organizmu da se izbori protiv kandide.

Poželjno je nositi rukavice tokom pripreme, pogotovo dok seckate paprike, a i miris je vrlo jak pa treba da budete oprezni. 

Sastojci: 

  • oko 7 dl jabukovog sirćeta (najbolje organski)
  • ¼ šoljice sitno seckanog belog luka
  • ¼ šoljice sitno seckanog luka
  • 2 sitno naseckane najljuće sveže paprike koje možete da nađete (oprezno s čišćenjem – nosite rukavice!)
  • ¼ šoljice narendanog đumbira 
  • 2 kašike narendanog rena
  • 2 kašike kurkume u prahu ili 2 komada korena kurkume

Priprema:

Pomešajte u činiji sve sastojke osim sirćeta. Prebacite ih u veliku staklenu teglu od litra. Nalijte teglu sirćetom do vrha, zatvorite i protresite. Ostavite teglu na suvom i hladnom mestu dve nedelje, svaki dan protresite, možete i više puta. Nakon 14 dana, dobro izmešajte i procedite kroz cediljku preko koje stavite gazu za ceđenje sira. Dobro stisnite gazu da izađe sav sok. Ostatak čvrste smese možete koristiti pri kuvanju.

Nema potrebe da tonik držite u frižideru. Trajnost mu je vrlo duga. 

Pre uzimanja tonika najbolje je da pripremite krišku narandže, limuna ili limete i da pojedete odmah posle tonika da bi olakšali osećaj peckanja i vreline. Idealno je da kašiku tonika kratko progrgljate pa tek onda progutate s tim što treba da budete oprezni jer su ukus i miris izuzetno oštri. 

Za jačanje imuniteta i protiv prehlade, piti 1 kašiku svaki dan. Bilo bi dobro da povećavanjem doze stignete do jedne male rakijske čaše dnevno. Ako se borite protiv teže ili teške bolesti i infekcije, uzmite tonik 5-6 puta dnevno po 1 kašiku.

Takođe ga možete koristiti i u kuhinji – pomešajte ga s maslinovim uljem i koristite kao preliv za salatu. 

Izvor: Atma.hr