Crni luk je namirnica naširoko poznata po svojim lekovitim i preventivnim dejstvima na mnoge bolesti.
Sa svojim posebnim ukusom neizostavna je osnova kuvanih jela, poželjan prilog uz roštilj, a neretko se konzumira i posebno, kao poznati ubica virusa. Može se naći tokom cele godine i zaliha nikada ne manjka, ali u proleće ima najbolje efekte po ljudsko zdravlje.
Mladi luk je, u odnosu na "stari", bogatiji materijama važnim za ljudski organizam.
| Luk | Mladi luk |
Količina | 100 g | 1 g |
Kalorije | 40 | 32 |
Ukupne masnoće | 0.1 g | 0.2 g |
Zasićene masnoće | 0 g | 0 g |
Polinezasićene masnoće | 0 g | 0.1 g |
Mononezasićene masnoće | 0 g | 0 g |
Holesterol | 0 mg | 0 mg |
Natrijum | 4 mg | 16 mg |
Kalijum | 146 mg | 276 mg |
Ukupni ugljeni hidrati | 9 g | 7 g |
Dijetna vlakna | 1.7 g | 2.6 g |
Šećer | 4.2 g | 2.3 g |
Proteini | 1.1 g | 1.8 g |
Vitamin A | 2 IU | 997 IU |
Vitamin C | 7.4 mg | 18.8 mg |
Kalcijum | 23 mg | 72 mg |
Gvožđe | 0.2 mg | 1.5 mg |
Vitamin B-6 | 0.1 mg | 0.1 mg |
Vitamin B-12 | 0 µg | 0 µg |
Magnezijum | 10 mg | 20 mg |
Luk
Mladi luk
Količina
100 g
1 g
Kalorije
40
32
Ukupne masnoće
0.1 g
0.2 g
Zasićene masnoće
0 g
0 g
Polinezasićene masnoće
0 g
0.1 g
Mononezasićene masnoće
0 g
0 g
Holesterol
0 mg
0 mg
Natrijum
4 mg
16 mg
Kalijum
146 mg
276 mg
Ukupni ugljeni hidrati
9 g
7 g
Dijetna vlakna
1.7 g
2.6 g
Šećer
4.2 g
2.3 g
Proteini
1.1 g
1.8 g
Vitamin A
2 IU
997 IU
Vitamin C
7.4 mg
18.8 mg
Kalcijum
23 mg
72 mg
Gvožđe
0.2 mg
1.5 mg
Vitamin B-6
0.1 mg
0.1 mg
Vitamin B-12
0 µg
0 µg
Magnezijum
10 mg
20 mg
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.