Koja je tajna dijete nazvane „jedan-nula u dva”? Formula glasi: jedan dan jedete sve što želite (1), a sledećeg ne jedete ništa (0), odnosno postite. Budući da program obuhvata dva dana (2) koji se smenjuju, Bernard Ludvig, autor ovog koncepta, nazvao ga je „jedan-nula u dva”.

Trajna primena ovakvog načina ishrane ne omogućava samo mršavljenje već će telo zahvaljujući redovnom postu naučiti i kako da troši sopstvene rezerve (masti).

Za početak možete da testirate sebe i vidite da li vam ova dijeta odgovara.

Prvog dana jedite kao i inače, ali vodite računa o tome da žvačete temeljitije. Drugog dana samo pijte vodu (ili čaj, bez dodavanja šećera), pa se trećeg opet vratite normalnoj ishrani. Ako primetite da se osećate bolje, jednostavno nastavite s dijetom.

Dani posta

Vodu pijte u velikim količinama: dve do tri litre dnevno. Možete joj dodati samo malo isceđenog limunovog soka. Čaj i kafa su dopušteni, ali bez mleka, šećera, meda i ostalih sladila.

Ujutro je najbolje da odmah nakon ustajanja popijete čašu tople ili vruće vode - to će vas zasititi izvesno vreme.

Kad nastupi glad, od pomoći može biti kretanje. Tokom 40-minutnog brzog hodanja sagorećete više masnih naslaga nego tokom 30 minuta trčanja.

PageBreak

U večernjim satima dopuštena vam je i čaša vina, najbolje suvog, crnog. Bilo bi dobro da steknete naviku da uz svaku čašu vina popijete najmanje jednu čašu vode.

Dani za uživanje

Ograničiti se na čokoladu i picu, naravno, nije poželjno, jer je telu potrebna dovoljna količina vitamina i minerala. Dva obroka dnevno su minimum. Doručak neka pritom bude najvažniji obrok, a večera ne bi smela da bude baš raskošna. Na tanjiru bi trebalo da vam se nađe jednaka količina salate ili povrća kao i mesa, odnosno testenine/pirinča/krompira. Važno je da jedete sporije i da uživate u jelu.

Džoker-dan

Ako niste u mogućnosti da se pridržavate posta jer ste, na primer, pozvani na neku svečanost ili slično, jednostavno ponovite dan za vreme kojeg možete sve da jedete.

Većina pristalica ove dijete džoker-dan uvodi jednom u tri meseca. Ako se džoker-dan češće ponavlja, smanjite unos namirnica ili preskočite neki od obroka. Post je nakon jednog dana važno prekinuti jer bi inače došlo do razgradnje mišića.

Ugljene hidrate, masti, slatkiše - sve ono što je u većini dijeta zabranjeno - smete da jedete. Naravno, i kod ove dijete važi pravilo umerenosti, što znači da jedete sve ono što inače volite, ali ne preterujte s količinom. Takođe, ishrana mora da bude raznovrsna.

PageBreak

Da li je ova dijeta zdrava?

Ishrana koja uključuje ovakav post, osim što stimulativno deluje na metabolizam, sprečava i probleme sa srcem i venama i na prirodan način reguliše vaše prehrambene navike. Takođe, unos preporučenih količina vitamina i minerala ne bi trebalo osigurati na dnevnoj, već na nedeljnoj osnovi.

Trudnice, mladi i osobe koje uzimaju određene lekove trebalo bi da se pre uvođenja ovog režima ishrane ipak posavetuju sa svojim lekarom. Na kraju, nekoliko saveta koji će vam pomoći da lakše izdržite dane posta.

• Mislite na to koliko ćete novca i vremena uštedeti za vreme posta. U dane kad postite zapisujte šta je to što želite da postignete - ako zapišete svoje odluke, imaćete veću motivaciju.

• Ako osetite glad, prošetajte ili popijte vodu (s postom je najbolje početi za vreme vikenda).

• Vaše će se telo brzo navići na novi program ishrane. Važno je samo da svom mozgu date dovoljno vremena za prilagođavanje.

Pripremila G. Maskalan