Posle duge  i veoma hladne zime, kada je vašoj ishrani  nedostajalo sveže voće i povrće, mogu se  pojaviti neprijatni simptomi kao što su   hronični umor, glavobolja i pad imuniteta. Prvi zraci sunca i toplo vreme pravi je trenutak da svom organizmu obezbedite vitamine i minerale, čisteci ga od toksina, i  da ga pripremite za godinu dobrog zdravlja.

Iako se čišćenje može sprovesti u bilo koje godišnje doba, stručnjaci kažu da je proleće najbolje vreme za to. U prirodi je proleće vreme buđenja, obnavljanja i rasta, a ritam vašeg tela povezan je sa ritmom prirode. Veoma je važno naglasiti da čišćenje organizma nikada ne počinjete dok ste bolesni. Svoj organizam, kojem ćete pomoći da se na pravi način oslobodi toksina, morate  pripremiti za taj put.

Odmor i detoksikacija: Odmarajte se! Odmor je veoma bitan za regeneraciju tela. Ranije idite na spavanje. Tokom detoksikacije,  potrebno vam ja najmanje osam sati sna.

Lagano vežbanje: Hodanje, joga, tai-ci, rastezanje, vežbe disanja - povoljno deluju na detoksikaciju organizma. Izbegavajte iscrpljujuće vežbe. Provodite više vremena u prirodi, šetajući i udišući svež vazduh. Kiseonik je osnovni element života. Svež vazduh poboljšava energiju i vitalnost, a negativni joni, koji se nalaze u prirodi, pozitivno deluju na vaše zdravlje.

Pripremanje hrane: Promenite način pripremanja hrane. Umesto pržene i pečene hrane jedite što više svežeg voća i povrća. Isprobajte kuvanje na pari - pri ovom načinu  kuvanja u namirnicama ostaje najviše vitamina i minerala. Pravite domaće sokove  od voća i povrća.

Detoksikacija u pet jednostavnih koraka

Čišćenje organizma ne mora da bude komplikovano. Pridržavajte se ovih jednostavnih uputstava i uskoro ćete osetiti priliv energije.

Voće
Konzumirajte što više voća. U bilo kom obliku - sveže je najbolje ali  može i suvo, smrznuto ili u sokovima -  voće će vam doneti energiju i vitalnost.

Voda
Pijte što više vode! Voda je  neizostavni deo svake detoksikacijske dijete. Pijte 8-10 čaša vode svaki dan. Voda pomaže eliminaciji toksina iz organizma, poboljšava metabolizam, raspoloženje i izgled kože.

Zeleno povrće
Povrće - posebno zeleno (brokoli, kelj, spanać) - bogato  je vitaminima i mineralima, poboljšava imunitet, čisti organizam od toksina i uz sve to sadrži veoma malo kalorija! Jedite ga što više možete - u sirovom obliku, dinstano ili kuvano na pari, u salatama ili domaćim zelenim sokovima.

Integralne žitarice i mahunarke
Integralne žitarice i mahunarke  odličan su izvor antioksidanata, vitamina, minerala, proteina i dijetalnih  vlakana. Uključite u svoj jelovnik integralni pirinač, hleb, heljdu, integralnu testeninu, različite vrste pasulja.

Limun i grejpfrut
Limuni i grejpfrut su idealni za  detoksikaciju, jer pomažu pri eliminaciji  toksina iz organizma. Započnite dan čašom tople vode u koju ste iscedili pola limuna, ili iscedite jedan grejpfrut. Odmah ćete se osećati bolje, a nakon nekoliko dana primetićete da imate više energije i gubite kilograme.

Dnevni plan ishrane  u toku čišćenja organizma. 

Odmah nakon ustajanja, popiti dve čaše mlake vode sa limunom. Za doručak preporučuje se zeleni kašasti sok a za međuobrok po želji neko voće ili suvo voće sa orašastim plodovima (bademi, lešnici, indijski orah, itd.). Svežeg voća možete pojesti koliko god želite. Međutim, nemojte preterivati sa suvim i orašastim voćem jer sadrži mnogo kalorija.

Za ručak uzmite veliki tanjir salate, kuvane žitarice ili mahunarke, kuvano povrće začinjeno  maslinovim uljem. Međuobrok nek opet bude po želji voće ili suvo voće sa orašastim plodovima. Večera zeleni kašasti sok ili čaša mleka sa integralnim keksićem.