Prvi lekari u staroj Kini su bili kuvari.
PROČITAJTE JOŠ: Dijeta sa časovnikom: 12 sati jela, 12 sati gladovanja
Oni su poznavali i tajne akupunkture, meditacije i masaže. Kod njih su Kinezi išli preventivno pokušavajući da nađu balans između dve energije prirode, jin i jang, tj. dugo traženi „srednji put" (zlatnu sredinu). Iako po taoizmu svaki čovek ima svoju energiju, kao i poseban put, način ishrane kojeg bi trebalo da se pridržava, mesta gde bi trebalo da živi, doba dana koji mu najviše prija, ipak postoje neki opšti principi koji većini ljudi mogu doneti dosta dobrog, piše Elle.
Namirnice koje unosimo nam daju vitalnost i energiju za pet glavnih funkcija u organizmu koje vrše: jetra, slezina i pankreas, srce, pluća i bubrezi. Po taoizmu svaka hrana nosi određenu energiju, računajući i njenu temperaturu. Sve to služi da bi se uspostavio balans u organizmu. Tip hrane, način prerade i začini koji se upotrebljavaju utiču na fizičku konstituciju i temperament čoveka. Fundamentalni princip varenja po taoizmu je takozvana digestivna vatra. Stomak se posmatra kao jedan veliki lonac koji vari hranu na 38 °C.
U odnosu na temperament pojedinca vatra je jača ili slabija, a ako ishrana nije odgovarajuća, dolazi do disbalansa. I to je upravo ono po čemu je taoistička ishrana interesantna u borbi protiv viška kilograma. Ako jedemo previše ili neodgovarajuću hranu, telo sagoreva više energije. Tada je prinuđeno da radi na višoj temperaturi i tako stari brže. Poznato je da vatra koristi kiseonik da bi gorela, a ako se konzumiraju namirnice koje sadrže antioksidanse, to pomaže organizmu da smanji upotrebu energije. Ipak, ne treba zaboraviti balans: previše antioksidanasa je takođe loše, jer telo neće upotrebljavati dovoljno energije. Iako su neke namirnice bolje, odnosno, kvalitetnije od drugih, nijedna od njih nije samostalno dovoljna za zdrav i ceo život.
Kako se telo osobe menja, tako se menjaju i njene potrebe, pa je potrebno da svako osluškuje svoj organizam i da mu daje miks neophodnih supstanci. Tao dijeta se ne smatra dijetom, već je u pitanju originalan pristup ishrani, ali bez frustracije. Potraga za zdravljem ne mora da isključuje zadovoljstvo.
Redukovanjem ishrane ćete biti zdravi, lepo ćete se osećati, izbalansiraćete ishranu, popraviti siluetu, a za samo nekoliko nedelja ćete videti i promenu. Neće vam biti teško da se tako hranite i na duge staze.
1. Stavite povrće u centar tanjira (u svakom smislu)
Po taoizmu, biljke prenose energiju prirode. Žitarice (pirinač, heljda, ječam, kinoa) i mahunarke bi trebalo da dominiraju na vašem tanjiru, na kome bi, takođe, trebalo da budu i alge, tofu, meso ili riba. Povrće koje jedete bi trebalo da bude sa podneblja u kom živite. Voće konzumirajte dva puta dnevno, odvojeno od obroka.
2. Izbegavajte hranu koja podstiče inflamatorne procese
Kinezi se klone mlečnih proizvoda, prostih šećera, masnog mesa, masti svih vrsta i agruma. Teški su za varenje, zamaraju organizam i zadržavaju tečnost u njemu.
3. Kako seći i kako kuvati
Ne preporučuje se konzumacija presne hrane. Komadići namirnica bi trebalo da se seckaju na veličinu zalogaja, a povrće se kuva kratko na jakoj vatri u voku, i to na malo ulja. Tako je hrana uvek puna vitamina i brzo se vari. Druga opcija je kuvanje na pari.
4. Ni previše hladno ni previše toplo
„Digestivnu vatru" je vrlo lako omesti hranom čija je temperatura mnogo viša ili niža od telesne kao što su hladna pića, sladoledi i vrela supa. Idealno bi bilo konzumirati mlaku hranu na sobnoj temperaturi.
5. Pijte na pravi način
Konzumirajte više od jedne litre tečnosti dnevno. Na taj način ćete snabdeti sva tkiva dovoljnom količinom. Nemojte piti ništa u toku obroka ili posle njega, jer tako razređujete želudačne kiseline i ometate varenje. Pod dobrim pićima podrazumevaju se biljni čajevi, zeleni čaj i obična voda. Čaj bi trebalo da bude na temperaturi od 70 °C, nikako topliji. Zaboravite na kafu, gazirano, alkohol i fabričke sokove.
6. Pravilno žvaćite
Varenje započinje u ustima zahvaljujući enzimima iz pljuvačke. Svaki zalogaj bi trebalo sažvakati 15 do 20 puta, a to je sasvim dovoljno da smanjite unos hrane i s vremenom izgubite koji kilogram.
7. Prekinite da grickate
Kada stalno nešto jedete, digestivni trakt ne miruje. Iako stalno radi, ne ubrzava se, nego se, naprotiv, usporava. Dolazi do gomilanja neželjenih kilograma, dobija se osećaj težine i dolazi do poremećaja u varenju. Između obroka/užina bi trebalo da prođe pet-šest sati. Večernji obrok bi trebalo da bude lagan, a u slučaju napada gladi najbolje je pijuckati biljni čaj.
8. Prestanite da jedete nezdrave namirnice
Potpuno ignorišite belo brašno, peciva, čokoladu, krekere, kokice, slatkiše, džem, sladoled i sve industrijske slatkiše.
9. Jedite pomalo
Tao dijeta podrazumeva da ne preopterećujete stomak. Napunite samo 75% njegove zapremine: polovinu čvrstom hranom, četvrtinu tečnošću, a četvrtina neka ostane prazna. Treba jesti u tišini, da bismo bili potpuno svesni onoga šta jedemo. Hrani se treba posvetiti, baš zato što zahvaljujući njoj živimo.
Tekst: Branislava Kostić
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka