Četiri razloga zbog kojih ne bi trebalo da previše jedete hleb, naročito ako je u pitanju hleb od belog brašna:

1. Skoro da nema nutrijenata.

Za razliku od drugih namirnica, hleb, naročito beli, nema skoro uopšte nutrijenata. Ne sadrži vlakna jer se u njemu ne nalaze cele semenke, a sve kalorije dolaze iz ugljenih hidrata koje telo - ako ih ne potrošite odmah - pretvara u - mast. Ako želite zdravi hleb, tražite onaj s celim semenkama i od kvalitetnog brašna, nikako belog.

2. Sadrži previše soli.

Većina vrsta hleba, pogotovo onih koju kupujete u velikim pordavnicama, rafinirane su i sadrže velike količine soli. Takve povećane količine soli loše su za celi organizam, a naročito doprinose povećanom krvnom pritisku.

3. Goji.

Ako jedete mnogo hleba, zbog silne količine jednostavnih ugljenih hidrata, soli, rafiniranih šećera i konzervansa, kilogrami će se početi gomilati same od sebe. Umerenost je veoma bitna kod hleba, najbolje je potpuno ga izbegavati ili birati samo kvalitetni hleb.

4. Nije dobar obrok.

Kako hleb nedostaje nutrijenata, uz sve silne kalorije koje donosi sa sobom neće vas uopšte zasititi, što znači da ćete uz njega morati jesti još nešto. Zašto ga onda uopće jesti?

Izvor: Novosti