Vlakna u pečurkama poboljšavaju rad creva i ostavljaju osećaj sitosti nakon koje nećete posezati za nezdravim brzim zalogajima koji su odgovorni za masnoće na kritičnim područjima tela. Upravo zbog toga dijeta sa pečurkama je idealna za sve koji ne podnose osećaj gladi

Bogate proteinima gljive opravdavaju naziv 'meso vegetarijanaca' i idealna su zamena za meso svima koji žele da smršaju na zdrav način. 

U ovoj dijeti nema gladovanja i iscrpljivanja tela jednom namirnicom što u drugim režimima uzrokuje neželjen yo-yo efekt. Poenta je u izbacivanju mesa s menija kojeg zamjenjuju pečurke.

Sastav pečuraka čine belančevine i vlakna koji stvaraju sitost, te niskokaloričnost, naime 150 grama pečuraka sadrži svega 30 kalorija.

Prednost ove dijete krije se u poboljšanju izgleda jer gljive sadrže visoke količine B vitamina, gvožđa, cinka, kalijuma i selena koji hrane kožu, kosu i nokte.

Dijeta se provodi tokom 5 nedelja pri čemu se treba pridržavati unosa od 1.550 kalorija na dan što dnevno uključuje konzumaciju 5 porcija voća i povrća i pola litra mleka kako bi se osigurao adekvatan unos hranjivih stvari.

Glavni fokus dijete je na zameni jednog mesnog obroka sa pečurkama i to nekoliko puta nedeljno. 

Kod nas se najviše konzumiraju šampinjoni, bukovače i vrganji, ali i sve ostale vrste gljiva su niskokalorične. Svejedno je koje ćete koristiti umesto mesa.

Savet: Kako su šampinjoni ipak najzastupljeniji, pripremite ih tako što ćete ih  narezati na kriške i dinstajte nekoliko minuta (5 do 7), kako bi sačuvali najviše hranjivih sastojaka. Na ovaj način šampinjoni će biti mekni i lako će se variti.

Ideje za ukusne obroke:

- mleveno meso u špagetima bolonjeze zamenite šampinjonima

- umesto piletine u rižotu koristite šampinjone

- ukusan gulaš možete napraviti od vrganja i šampinjona umesto od mesa

- meso u hamburgeru zamenite u foliji pečenim bukovačama

- mešavinom tri vrste pečuraka napravite paštetu i jedite je umesto mesne 

Preporuka je da u okviru jednog obroka pojedete 250-300 g svežih pečuraka.

Izvor: Zadovoljna.hr