Zdrav jezik odraz je zdravog tela, dok njegov neprirodan izgled može da bude simptom bolesti. Osobe koje u svojoj ishrani pretežno konzumiraju kuvana jela, bez previše vlakana, imaju jezik svetlije boje u odnosu na one koji jedu više svežeg povrća, žitarica, voća i mesa. 

Jezik zdrave osobe je rozikaste boje, kao i sluzokoža kojom je obložena usna šupljina, a njegova površina je ravna i bez nepravilnosti. Povišena telesna temperatura, gljivične bolesti, smetnje sa disajnim organima, pa i nedostatak vitamina B12 ili gvožđa, kao i neke druge tegobe i promene, kao rezultat imaju promenu boje i izgleda jezika.

Tamna boja jezika

Izgled: Jezične papile su izdužene i tamne, jezik na dodir nije bolan, ali je lepljiv. 

Tamna boja najčešće je posledica prekomerne upotrebe antiseptičnih sredstava, upotrebe antibiotika ili pušenja. Protiv ovih promena dovoljno je četkicom ili specijalnom „gumicom” koja se nalazi na nekim četkicama za zube, energično protrljati jezik i podstaći ljuštenje tamnog sloja. U nekim slučajevima lekar može prepisati ispiranje usta specijalnim sredstvom na bazi retinola.

Beličasti sloj na jeziku

Izgled: Lepljiv i prekriven debelim belim slojem, jezik kao da je otežao i teško je pokretljiv. 

Ovo je znak otežanog i usporenog obnavljanja ćelija jezika. Najčešće se takve promene javljaju pri povišenoj telesnoj temperature ili jakoj prehladi. Međutim, promene mogu da budu i pokazatelj problema sa digestivnim traktom. 

Jezik prekriven crvenim tačkicama

Izgled: Na jeziku se pojavilo mnoštvo neprijatnih ispupčenih crvenih tačkica. 

Uz to, osoba sa ovakvim jezikom može da oseća bol u grlu i mučninu i može da ima povišenu temperaturu, a na koži joj se iznenada mogu pojaviti male crvene mrlje. Ovo je mogući simptom šarlaha, zarazne bolesti prouzrokovane bakterijom streptokokom, koja najčešće pogađa decu. Obavezno bi se trebalo javiti lekaru koji će odrediti terapiju na bazi ciljanih antibiotika kako bi se ubrzao proces izlečenja i smanjila opasnost prenošenja zaraze.

Suv jezik

Izgled: Jezik nema sjaja, suv je, upaljen i beličast. 

Ovo može da bude znak sezonskih bolesti, poput prehlade ili gripa, koje su često praćene povišenom temperaturom. Naime, kod sezonskih bolesti usta se često drže otvorena, pa se jezik suši i ubrzava se proces ljuštenja površinskih ćelija koje se zatim talože na njegovoj površini. Za utvrđivanje bolesti potrebni su pregled lekara i analiza krvi. Na osnovu pregleda propisuje se odgovarajući način lečenja kojim se, uz osnovnu bolest, rešava i problem jezika.

Manja udubljenja na jeziku

Izgled: Na jeziku su izražena mala i bolna udubljenja koja otežavaju gutanje, a ivice su crvenkaste. 

Uzrok može biti znak „afti”, malih virusnih ranica koje se javljaju na jeziku, desnima i unutrašnjoj strani obraza. Afte su bolne, otežavaju žvakanje i gutanje, a proces njihovog zarastanja je spor. Može vam pomoći ispiranje vodicom za usta, a kako bi se sprečilo pogoršanje stanja, dobro je na afte naneti specifično dezinfekcijsko sredstvo. Ako se leči, infekcija obično prolazi u roku od nedelju dana.

Tekst: Vesna Stanimirović