Zatvor ili opstipacija javlja se kada nema spontanog pražnjenja creva, a smatra se da je to od dve stolice dnevno do jedne stolice svaka tri dana. Međutim, kada izostane i jedan dan, već ste nervozni jer se ne osećate dobro.

Rešenje „uradi sam“ dominira kod žena jer zatvor spada u one probleme za koje se nerado obraćamo lekaru, upozoravaju stručnjaci. Međutim, on zaslužuje veću pažnju, jer se s jedne strane može rešiti jednostavnom promenom načina ishrane, a sa druge, kod težih slučajeva, teže se i leči. U svakom slučaju, gubitak redovne stolice može ozbiljno da ugrozi kvalitet vašeg života jer je upravo redovan ritam pražnjenja creva vrlo važan činilac zdravlja.

Konstipacija (prolazni zatvor)

Vaš stomak „štrajkuje“ svaki put kad odete na put, kada jedete nešto drugačije od uobičajenog ili pre menstruacije. Evo šta će vam najviše pomoći.

Zašto se događa: Creva su organ navike koji je veoma osetljiv na promene. Ona su „drugi mozak“ bogat nervnim završecima. Zato je dovoljno da nekoliko dana provedete van kuće i svog toaleta, pa da creva prestanu normalno da funkcionišu.

Lečenje: Prvo čim dođete na određenu destinaciju pojedite dva kivija ili četiri-pet šljiva, a ako ne uspe, možete uzeti neki laksativ. U kratkom periodu najdelotvorniji su preparati na bazi lekovite biljke sene, međutim nikako ih nemojte duže koristiti jer sena stvara zavisnost.

Rezultati: Laksativi obično deluju nakon nekoliko minuta ili sati. Stručnjaci upozoravaju da ih koristite samo u hitnim slučajevima, jer ako ih češće uzimate mogu izazvati zavisnost, a tada creva prestaju normalno da rade.

Savet plus: Indijski recept za stimulaciju rada creva je topla voda. Ujutro natašte popijte pola čaše mlake vode sa sokom pola limuna. Vodu je potrebno prokuvati i pustiti da se sama ohladi do željene topline a onda u nju dodati limunov sok.

Na sledećoj strani pročitajte više o opstipaciji koja nastaje usled bolesti jetre.

PageBreak

Opstipacija usled bolesti jetre

Osim što nemate stolicu takođe i teško varite hranu, osećate lagane bolove u jetri, javlja se pospanost nakon obroka i imate zadah. Potrebna vam je hitna detoksikacija.

Zašto se događa: Kada razmišljate o zatvoru uvek najviše pažnje obraćate na stomak, ali uzrok problema može biti i jetra. Ćelije jetre luče oko litar žuči dnevno, a ta tečnost je prirodan laksativ koji stimuliše peristaltiku, objašnjavaju stručnjaci. Ako se jetra optereti nepravilnom ishranom, protok žuči se može usporiti. Kod hroničnog zatvora ovaj organ na kraju apsorbuje toksične sadržaje i na taj način se stvara začarani krug koji sprečava urednu funkciju probavnog trakta. Upravo zbog toga pojavljuju se neprijatan zadah i naslage na jeziku.

Lečenje: Kako biste očistili jetru, svakodnevno jedite gorke salate i pijte topli čaj na bazi maslačka i ruzmarina (nakon svakog obroka). Za poboljšanje probave uzmite laneno seme. Sprovodite terapiju dvadesetak dana, zatim napravite pauzu nedelju dana, i ponovite još dva ciklusa.

Rezultati: Za mesec-dva vaša probava trebalo bi da se poboljša. Ako je jetra vaša slaba tačka, sprovedite ovakvu kuru nakon smene godišnjih doba.

Savet plus: U pojedinim slučajevima, kako bi bio otkriven uzrok zatvora, potrebni je uraditi neke specifične preglede.

Na sledećoj strani pročitajte više o hroničnoj, odnosno trajnoj opstipaciji.

PageBreak

Hronična (trajna) opstipacija

Oduvek imate lenja creva i svašta ste pokušali, ali bez uspeha, osim kratkotrajnih poboljšanja. Ne očajavajte, već pokušajte sa hidrokolon-terapijom koja će deblokirati vaša creva.

Zašto se događa: Nakon dugogodišnjeg zatvora dolazi do promene pokretljivosti creva. Stres izaziva kontrakcije creva, zbog čega se njihov obim smanjuje i otežava prolazak crevnog sadržaja. Uzrok hroničnog zatvora može biti i zapaljenje tankog creva (koje je takođe i uzrok nadutosti).

Lečenje: Hidrokolon terapija bezbolna je i nežna metoda kojom se debelo crevo ispira toplom filtriranom vodom, ili u nekim banjama (Vrnjačka Banja) mineralnom. Ako planirate da primenite ovu proceduru, obavezno se posavetujte sa lekarom jer postoje određene kontraindikacije za njegovu upotrebu.

Rezultati: Klistir i ispiranje debelog creva mogu privremeno ukloniti otpadne materije iz organizma, ali nisu efikasan način prevencije ili lečenja konstipacije.

Voda ima ulogu „trenera“ mišića. Ako patite od zatvora samo nekoliko meseci biće dovoljna dva tretmana u razmaku od nedelju dana, ali u težim slučajevima potrebno je 8-10 tretmana da se rad creva normalizuje.

Na sledećoj strani, pročitajte koja su četiri zlatna pravila za normalan metabolizam i redovno pražnjenje creva.

PageBreak

Uz ove savete pružamo vam i 4 uopštena zlatna pravila:

1. Jedite hranu koja sadrži dosta celuloznih vlakana

Hrana bogata vlaknima čini stolicu gušćom i mekanijom. Vlaknima su posebno bogate jabuke, breskve i borovnice, zatim brokoli, kupus, sirova šargarepa, spanać, karfiol, tikvice, grašak, pasulj, mekinje, ječmena i zobena kaša, kao i hleb od celog zrna. Vlaknastu hranu trebalo bi postupno uvoditi u ishranu kako bi se organizam navikao na nju. Poželjno je ograničiti unos hrane kao što je sladoled, sir, meso, čips ili pica.

2. Pijte dovoljno tečnosti

Tečnosti poput vode, sokova od voća i povrća i bistre supe omekšavaju stolicu i olakšavaju njen prolaz kroz creva. Smatra se da je oko 2 litre tečnosti dnevno dovoljno. Potrebno je izbegavati pića koja u sebi sadrže kofein ili alkohol.

3. Redovno se krećite

Redovno vežbanje održava telo aktivnim i pomaže rad creva. Ne morate da postanete vrhunski sportista, ali pola sata šetnje dnevno biće veoma korisno za vas.

4. Slušajte svoje telo

Ponekad smo toliko u žurbi da se ne obaziremo na potrebe sopstvenog organizma. Vrlo je važno da ne odlažete potrebu za pražnjenjem creva kada je osetite.

Tekst: Vesna Stanimirović