Kada se Ejmi Roubah podvrgla mamografiji 1. oktobra 2013. godine, prvoj koja je ikada do sada prenošena uživo preko televizije, nadala se da će time samo dati doprinos jačanju svesti kod žena o važnosti ovih pregleda.

Ono što nije znala, to je da će joj ta mamografija spasti život. Naime, 11. novembra 2013. godine ona je otkrila da joj je tom prilikom konstatovan karcinom dojke. U vrlo potresnom, ličnom pismu objavljenom na TV mreži ABC za koju je Ejmi radila, ona je podelila svoje iskustvo sa gledaocima:

“Dvadeset godina sam se u svom poslu bavila tragedijama, ali uvek onima koje su snašle druge ljude. Nikad to nije bila moja lična tragedija”, napisala je Ejmi. “Kada sam se, pred milionima gledalaca, podvrgla mamografiji, nisam imala pojma da sam u situaciji život ili smrt. Odlagala sam svoj pregled više od godinu dana, ali zaista nisam smatrala da sam u rizičnoj grupi. Redovno vežbam, zdravo se hranim, vodim računa o sebi, nemam porodičnu istoriju bolesti koja bi ukazivala na rizik. Štaviše, moji babe i dede su živi! A onda su stigli rezultati koji su me šokirali.”

“Bila sam sama tog popodneva kad su me pozvali na dodatni pregled, nisam ni pomislila da treba da nekog povedem. Nisam ni pomislila da će mi se tog dana promeniti život. Muž mi je bio na službenom putu, roditelji žive daleko, ali iste večeri kad mi je postavljena dijagnoza svi su došli u Njujork. Počeli smo pripreme za bitku”, kaže Ejmi.

Ejmi će biti podvrgnuta dvostrukoj mastektomiji u četvrtak 14. novembra. “Jasno je da kad obolite od karcinoma nemate baš sreće, ali ja sam imala sreće što je dijagnostifikovan tako rano. Svi oni koji su mi savetovali da učestvujem u program “Ružičasti dan” i TV mamografiji promenili su mi život.”