Kod bolova u zglobovima i leđima ili povreda tetiva, ligamenata i mišića ne moramo uvek da posegnemo za lekovima. Rešenje se može naći u sopstvenom telu, uz pomoć ortokin terapije.

Biološka metoda kojom se bez ikakvih lekova stimulišu odbrambene snage organizma, poznata pod nazivom ortokin terapija, u svetu se primenjuje već 15 godina, a odnedavno i kod nas.

Prisustvovali smo “Četvrtom balkanskom kongresu artroskopije, sportske traumatologije i hirurgije kolena” u Novom Sadu, na kome su prikazane sve mogućnosti koje imaju pacijenti u Srbiji i okolnim zemljama za lečenje oštećenja tkiva ili delova tkiva koji do sada nisu mogli biti tretirani nehirurškim putem.

Ministarstvo zdravlja je odobrilo ovu terapiju kao novu zdravstvenu tehnologiju, a sada se čeka da je Republički fond zdravstvenog osiguranja uvrsti na listu onih koje finansira. Za sada je u Srbiji spovode četiri licencirane ustanove, tri u Beogradu i jedna u Novom Sadu, i to o sopstvenom trošku.

U Hrvatskoj se pet godina primenjuje ortokin terapija ne samo za lečenje već i za poboljšanje rezultata operativnog lečenja. Pre i posle operacije pacijent za  mesec dana primi pet injekcija, što mu smanjuje bol i upalu i poboljšava funkcionisanje ligamenata u delu koji je operisan.

“Efekti su fantastični”, objasnio nam je dr Nikica Daraboš, hirurg u Univerzitetskoj klinici za traumatologiju i ortopediju iz Zagreba.

Više o ortokin terapiji saznajte na sledećoj strani od doc. dr Dušana Marića. 

PageBreak

Ortokin terapija se primenjuje kod pacijenata koji imaju: osteoartritis kolena, kuka, ramena, lakta i skočnog zgloba, traumatsku povredu hrskavice zgloba, lumobišijalgiju, traumatski rascep mišića (česta povreda kod sportista), patološke promene tetiva i ligamenata I druga zapaljenska i posttraumatska stanja.

Kako nastaje iz vlastitog seruma pacijenata, ortokin terapija se veoma dobro podnosi i sporedni efekti nisu poznati. Međutim, ne preporučuje se osobama s malignim oboljenjima ili nekim akutnim oboljenjem i visokom temperaturom, zatim četiri nedelje posle vakcinacije i za vreme uzimanja antibiotika. Preporuka je da se ortokin terapija primenjuje kod pacijenata sa stabilnim zdravstvenim stanjem, radi veće efikasnosti.

Doc. dr Dušan Marić iz Specijalističke ordinacije za ortopediju “Orto-MD”, specijalista dečje hirurgije i ortopedije, objasnio nam je osnove ortokin terapije.

“Ortokin terapija  je jedinstven način lečenja bolova u zglobovima kao i povreda tetiva, ligamenata i mišića bez dodataka lekova ili drugih stranih supstanci. Na početku terapije uzima se krv pacijenta i obrađuje pod posebnim uslovima. Tako obrađen serum, u kome je pojačano prisustvo blokatora upale i faktora zarastanja, vraća se periodično u bolni predeo putem injekcija”, objašnjava doc. dr Dušan Marić.

“Potom je ”, nastavio je, “rešenje u samom telu, u interleukinima, koji primenom ove terapije mogu uspešno da se stimulišu i zbiju ‘odbrambene redove’. Interleukini su proteini u krvi koji narušavaju strukturu zglobova, a njihov broj se povećava kod oboljenja i povreda zglobova i hrskavice. Ortokin su staklene kuglice, napravljene od posebnog materijala, specijalno tehnološki obrađene da odvajaju potrebne proteine iz krvi u plazmu. Njima stimulišemo odbrambene snage, naše proteine, takođe i interleukine, ali ‘dobre’, da zauzmu njihovo mesto. Stimulisani interleukini dolaze na obolelo mesto i ne dozvoljavaju ‘lošim’ interleukinima da prođu, a za to vreme organizam stvara i druge faktore rasta i odbrane, koji to mesto zalečuju, sprečavaju dalje propadanje hrskavice i zaustavljaju bol.”

Takođe, dr Marić je govorio i o doziranju injekcija.

“Krv se uzima jednom, oko 40 ml. Svaki uzorak se greje specijalnom metodom i stavlja u centrifugu, gde se na 5.000 obrtaja krvni elementi spuštaju, a plazma u kojoj se nalaze interleukini ostaje gore. Prva injekcija se posebnim špricevima odmah daje u bolno mesto, a preostale četiri doze se zamrzavaju na temperaturi od minus 15 do minus 20 stepeni. U zavisnosti od tegoba i razvoja bolesti, one mogu da se ubrizgaju u sledećih 7, 15 ili 30 dana, a po potrebi druga doza može se dati i u naredna 3-4 dana. Smrznuta plazma može se upotrebiti do godinu dana. Efekat terapije oseti se već posle nekoliko dana, pokreti postanu podnošljiviji, nisu toliko bolni, i to poboljšanje može da potraje, zavisno od slučaja do slučaja, od šest meseci do godinu dana.”

Vesna Stanimirović