Na zahtev škotske Vlade, sprovedeno je “Istraživanje škotskih domaćinstava”,  u domaćinstvima, koje je počelo 2011. godine, a rezultati su objavljeni dve godine kasnije - 19. avgusta 2013. Zaključeno je da  su ljudi koji učestvuju u društvenim događajima ili ih posećuju zadovoljni svojim životima i dobrog zdravlja, u poređenju sa onima koji nisu deo takvih aktivnosti.

Istraživanje i dalje traje, a napravljen je presek i objavljen izveštaj naslovljen “ Uticaj angažovanja u kulturi i učestvovanja u sportu na zdravlje i zadovoljstvo životom u Škotskoj 2013.”, koji je pokazao da učestvovanje u kulturi  ima pozitivan uticaj na ljude različite starosti, finansijskog stanja i obrazovanja. U istraživanju je učestvovalo gotovo četrnaest i po hiljada domaćinstava, a njegov cilj je da obezbedi informacije o karakteristikama i ponašanju unutar domaćinstava.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, ključna otkrića ove analize su sledeća:

  • Oni koji su u proteklih dvanaest meseci makar jednom posetili događaj kulturnog karaktera će u 60% slučajeva reći da su dobrog zdravlja, za razliku od onih koji nisu bili deo takvih aktivnosti.
  • Oni koji su u proteklih dvanaest meseci makar jednom učestvovali u kreativnim i kulturnim događajima će u 38% slučajeva reći da su dobrog zdravlja, za razliku od onih koji nisu bili deo takvih aktivnosti.
  • Oni koji su posetili muzej ili biblioteku će u 25% slučajeva reći da su dobrog zdravlja, za razliku od onih koji nisu.
  • Oni koji su plesali će u 62% slučajeva reći da su dobrog zdravlja, za razliku od onih koji nisu.
  • Oni  koji čitaju iz zadovoljstva će u 33% slučajeva reći da su dobrog zdravlja, za razliku od onih koji nisu.

“Ukoliko deca budu ohrabrena da budu deo kulturnih i sportskih manifestacija, pozitivan efekat na zdravlje i te kako će se osetiti kasnije u životu”, izjavila je sekretar za kulturu Fiona Hislop.

Priredila: Tamara Sorak