Kod skoro 70 odsto pacijenata kod kojih je dijagnostifikovana preterana gojaznost i dijabetes ustanovljeno je da je i jetra uvećana, a oni su - ne računajući osobe koje suviše piju - i najviše izloženi riziku od oboljenja jentre. Za sada, lekari nisu mogli da prepišu bilo kakve efikasne lekove osim fizičke aktivnosti i posebnog načina ishrane.

Međutim, studija čiji će rezultati biti objavljeni u septembarskom izdanju časopisa "Hepatologija" a koje je već od 16. avgusta 2013. godine dostupna na internetu, pokazuje da i konzumiranje kofeina može da doprinese lečenju uvećane jetre.

Autori studije, profesor Pol Jen i doktor Rohit Sina sa medicinskog fakulteta Djuk-NUS, koji učestvuju u Programu za kardiovaskularne i metaboličke procese u Singapuru, došli do otkrića da kofein stimuliše metaboličku preradu masti u jetri i smanjuje uvećanu jetru kod miševa koji su prethodno bili podvrgnuti režimu ishrane bogatom mastima. Količina kofeina koja se pokazala blagotvornom jednaka je dozi od četiri šoljice kafe, a naučnici već pokušavaju da razviju lek koji ima slične sastojke, ali ne i propratne efekte kofeina.