Pacijenti koji boluju od Alchajmerove bolesti ponekad nisu u stanju da odgovore ni na najjednostavnija pitanja, poput pitanja o svom identitetu i o mestu boravka. Oni vremenom gube pamćenje, postaju zaboravni, ne sećaju se događaja iz perioda pre Alchajmera, kao ni sadašnjosti. Njihovi bližnji im postaju stranci.

Stanovništvo u našoj zemlji je sve starije, te je broj dementnih osoba sve veći. Na osnovu najnovijih izveštaja Svetske organizacije za borbu protiv Alchajmerove bolesti, više od 35 miliona ljudi ima ovu bolest ili neki od vidova demencije. U Srbiji se broj obolelih kreće oko 160 hiljada osoba. Do 2050. godine, kako predviđaju stručnjaci, ova cifra biće udvostručena. Kroz tekst u galeriji možete se upoznati sa novim terapijama i istraživanjima, kao i sa preventivnim strategijama protiv ove bolesti.

Pripremila: Dragana Gojković

LepaiSrecna Da li se našim šalama o „Nemcu Alchajmeru“ pomalo tešimo i prikrivamo, zapravo, ogroman strah od ove bolesti? Ako u vašoj porodici neko pati od demencije, sigurno vam nije do šale, ali nove terapije i istraživački pristupi deluju ohrabrujuće.