Narandžaste i koralnocrvene bobice sa žbuna pasjeg trna privlače pažnju u jesen. Nijedna druga biljka ne sadrži toliko vitamina i minerala; količina vitamina C je daleko veća nego kod limuna i pomorandže. Uz to su bobice pasjeg trna jedino voće koje u sebi sadrži ulje i vitamine topive u mastima. Ulje (može se kupiti u apoteci) regeneriše ogrubelu kožu i pomaže kod različitih oboljenja kože svake vrste.

Ko želi da zasadi ovu biljku bogatu vitaminima u svojoj bašti, mora da ima na umu da je ovo dvodoma biljka (postoje muški i ženski primerak). Žbun pasjeg trna zasaditi tako da se muški primerak zasadi u pravcu u kojem duva vetar, kako bi ženski primerci žbuna mogli da se opraše.  

Sok od pasjeg trna

Piti ga sveže oceđenog. Dodati malo meda koji neutrališe kiselkasti ukus soka od pasjeg trna. Prokuvan sok može se sačuvati nekoliko dana. Dnevno piti po čašu soka od pasjeg trna protiv prehlade.

Slatko od pasjeg trna

Sirove bobice ispasirati odmah posle berbe i pomešati sa malo meda i vanile. Ovako pripremljeno slatko zadržava sve vitamine. Slatko se može zamrznuti i tako duže čuvati. Može se jesti sam ili kao dodatak mlečnim napicima, sa jogurtom i sladoledom.

Sladoled od pasjeg trna

300 g slatkog od pasjeg trna pomešati sa 2 žumanceta i 3 kašike gustina. Dodati 200 ml slatke pavlake, čvrsto ulupano belance 2 jajeta i pakovanje vanilin šećera. Sipati u čaše i zamrznuti. Ukrasiti slatkim i proprženim orasima.

Ursel Biring, fitoterapeut i rukovodilac škole lekovitog bilja u Frajburgu