Karcinom anusa je retka bolest, ali u poslednjih nekoliko godina broj osoba sa ovim oboljenjem se povećava, a naročito su ugrožene žene, piše Lepa & srećna.

Rak anusa često ne daje nikakve simptome ili znakovi ove bolesti upućuju na zdravstvene probleme koji nisu opasni po život, kao što su hemoroidi ili analna fisura. Međutim, postoji 5 simptoma koje ne smete da ignorišete: krvarenje anusa, svrab i bol u predelu anusa, male izrasline i nemogućnost kontrolisanja pražnjenja creva. 

Osobe koje su najviše ugrožene od karcinoma anusa su: oni koji su zaraženi papiloma virusom, oni koji imaju analni seks i često menjaju partnere, osobe koje su obolele od karcinoma grlića materice ili vulve, pušači, osobe sa slabim imunitetom i stariji od 65 godina. Ovo oboljenje se češće javlja kod žena, a stručnajci ističu da se rizik smanjuje ako prestanete da pušite cigarete i počnete da koristite zaštitu tokom seksualnih odnosa kako bi se smanjio rizik od polno prenosivih bolesti.

PROČITAJTE JOŠ: 

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK PLUĆA

5 ZNAKOVA DA SE U TELU RAZVIJA RAK DEBELOG CREVA

OVO SU ZNAKOVI DA BUBREZI OTKAZUJU

BOLEST KOJA UBIJA! OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK SLEZINE: evo kome najviše preti ovo oboljenje

Rak slezine je retka bolest i uglavnom nastaje metastaziranjem karcinoma iz drugih organa, a evo koji simptomi ukazuju na ovu opaku bolest, piše Lepa & srećna.

U većini slučajeva karcinom slezine nastaje kod pacijenata koji boluju od limfoma ili leukemije. Još uvek nije poznat tačan uzrok ove bolesti, ali istraživanja pokazuju da su ugrožene starije muške osobe, pacijenti koji imaju problem sa imunitetom i oni koji su podložni ozbiljnim infekcijama.    

Simptomi karcinoma slezine razlikuju se od osobe do osobe, ali najčešće se javljaju sledeći znakovi: uvećana slezina, bol u gornjem levom delom stomaka, slabost, naglo mršavljenje, umor, temperatura, znojenje tokom noći i povišeni limfociti u krvi. Mnogi od ovih simpoma ne moraju da ukazuju na rak slezine, ali važno je da posetite lekara kako bi se uradile detaljne analize i pronašao uzrok ovih simptoma.

PROČITAJTE JOŠ: 

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK KOSTIJU

ŠTA SE DOGAĐA U VAŠEM TELU AKO SU VAM STALNO TOPLE RUKE

KAKO DA SPREČITE RAK CREVA