Rak slezine je retka bolest i uglavnom nastaje metastaziranjem karcinoma iz drugih organa, a evo koji simptomi ukazuju na ovu opaku bolest, piše Lepa & srećna.

U većini slučajeva karcinom slezine nastaje kod pacijenata koji boluju od limfoma ili leukemije. Još uvek nije poznat tačan uzrok ove bolesti, ali istraživanja pokazuju da su ugrožene starije muške osobe, pacijenti koji imaju problem sa imunitetom i oni koji su podložni ozbiljnim infekcijama.    

Simptomi karcinoma slezine razlikuju se od osobe do osobe, ali najčešće se javljaju sledeći znakovi: uvećana slezina, bol u gornjem levom delom stomaka, slabost, naglo mršavljenje, umor, temperatura, znojenje tokom noći i povišeni limfociti u krvi. Mnogi od ovih simpoma ne moraju da ukazuju na rak slezine, ali važno je da posetite lekara kako bi se uradile detaljne analize i pronašao uzrok ovih simptoma.

PROČITAJTE JOŠ: 

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK KOSTIJU

ŠTA SE DOGAĐA U VAŠEM TELU AKO SU VAM STALNO TOPLE RUKE

KAKO DA SPREČITE RAK CREVA

OVE 3 STVARI NIKAKO NE SMETE DA RADITE AKO VAS UJEDE KRPELJ: evo kako da izbegnete smrtonosnu infekciju

Ubod zaraženog krpelja opasan je po zdravlje i može da uzrokuje lajmsku bolest, a stručnjaci otkrivaju koje greške ne smete da napravite prilikom vađenja krpelja!  

Pri ujedu krpelja nikako ne smete da premazujete krpelja ili područje oko njega alkoholom, etrom, uljima, sapunicom i drugim sredstvima. Takođe, pri vađenju krpelja svako okretanjezakretanje ili cimanje krpelja u bilo koju stranu samo povećava rizik otkidanja i ostanka dela rilice ili glave u telu.

Nikako ne smete da ignorišete ako se javi crvenilo 5 do 30 dana nakon vađenja krpelja i potrebno je da hitno odete kod infektologa. Ukoliko nema nikakvih simptoma 30 dana posle vađenja, pogrešićete ako se za svaki slučaj ne testirate ELISA testom na IgM i IgG antitela. 

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije obaveštava građane da je ujede krpelja moguće sanirati u najbližoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite, odnosno, domu zdravlja. U slučaju određenih komplikacija nadležne su odgovarajuće ustanove tercijarnog nivoa (Klinika za infektivne i tropske bolesti, Klinika za dermatovenerologiju...). 

PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA VAS JE KRPELJ ZARAZIO: evo kako da sprečite ujed krpelja i napravite prirodno sredstvo protiv ovog opasnog parazita (RECEPT + SAVETI)

Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Sekretarijatom za zdravstvo Grada Beograda pokrenulo disciplinske mere protiv odgovornih za neadekvatno pružanje pomoći u proteklom periodu. Istovremeno, svim ustanovama primarne zdravstvene zaštite i odgovarajućim ustanovama višeg ranga je ponovljen dopis sa Merama o postupanju u slučaju uboda krpelja i sa jasnim instrukcijama da niko, ko se javi sa ujedom krpelja, ne sme biti vraćen. 

Brojevi Ministarstva zdravlja 011-3616596 i 064-8811375 dostupni su građanima da prijave ustanovu i lekara koji im, eventualno, nije pružio adekvatnu pomoć u vezi sa ujedom krpelja.

Pri ujedu krpelja nikako ne smete da premazujete krpelja ili područje oko njega alkoholom, etrom, uljima, sapunicom i drugim sredstvima. Takođe, pri vađenju krpelja svako okretanje, zakretanje ili cimanje krpelja u bilo koju stranu samo povećava rizik otkidanja i ostanka dela rilice ili glave u telu.

Nikako ne smete da ignorišete ako se javi crvenilo 5 do 30 dana nakon vađenja krpelja i potrebno je da hitno odete kod infektologa. Ukoliko nema nikakvih simptoma 30 dana posle vađenja, pogrešićete ako se za svaki slučaj ne testirate ELISA testom na IgM i IgG antitela.  

Mere postupanja u slučaju uboda krpelja: 

  • izbegavanje boravka u visokoj travi na neuređenim površinama
  • korišćenje repelenata
  • korišćenje odeće sa dugim nogavicama i rukavima
  • temeljni pregled cele površine tela, a posebno toplih i vlažnih mesta sa tankom kožom nakon svakog boravka u prirodi (posebno dece)
  • Nakon što se primeti prisustvo krpelja u koži potrebno ga je stručno i bezbedno ukloniti (izvaditi) iz kože.
  • Ovo treba uraditi što pre pošto, iako verovatnoća prenosa infekcije nije velika, ona raste sa povećanjem dužine boravka krpelja u koži.
  • Krpelje bi trebalo uklanjati u zdravstvenoj ustanovi (primarna zdravstvena zaštita) 

PROČITAJTE JOŠ: Sve o zaštiti od ujeda komaraca i krpelja

    Uklanjanje krpelja treba da se obavlja na nivou primarne zdravstvene zaštite, kao i inicijalno praćenje pacijenata. Tek u slučaju pojave simptomatologije ili potrebe konsultacije pacijenta treba upućivati na viši nivo zdravstvene zaštite. 

    Posebno je potrebno obezbediti rad službe tokom noći, neradnim danima, vikendima i praznicima, pošto je tada incidenca javljanja pacijenata koji su ubodeni veća. (povratak iz prirode, izleti zbog neradnih dana...)

    Prilagođeno sa: Ministarstvo zdravlja