Ako postoji prirodni lek sa drveta, onda bi to najpre mogle da budu trešnje. Ovi ukusni plodovi jačaju imuni sistem, krvnu sliku, kosti, prijaju srcu i krvotoku, kao i stomaku. Manje je poznato da se trešnje smatraju i prirodnim sredstvom za ublažavanje reume. Naime, trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i na taj način umiruju upalu zglobova i bolove.

Zbog osobine da eliminišu višak mokraćne kiseline, trešnje su idealan saborac za one koji pate od gihta ili artritisa.

PROČITAJTE JOŠ: Urme: magično voće koje vas štiti od starenja

Smatra se čak da je 20 trešanja 10 puta delotvornije od aspirina. Takođe, ističe se da trešnje imaju i izuzetno antiinfektivno delovanje i da kao bogata riznica antioksidanasa usporavaju dejstvo uzročnika starenja.

Iako je sastav trešanja presudan za njihovu hranljivost i uticaj na zdravlje, važna je i njihova boja. U tamnijim trešnjama nalazi se više antocijanidina, koji ima kozmetičko dejstvo.

Fitohemikalije odgovorne za tamnu boju trešanja jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom. Takođe, trešnje se smatraju efikasnim u sprečavanju formiranja i taloženja celulita.

Inače, bez obzira na boju, trešnje pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, creva i gušterače i time poboljšavaju varenje. Tome doprinosi i bogati udeo vlakana koje sadrže.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVAMO VAM KAKO DA EFIKASNO SKINETE PESTICIDE SA VOĆA I POVRĆA: ova lako dostupna hemikalija uništava sve bakterije, viruse i gljivice i ne šteti okolini

Trešnje utiču i na eliminaciju viška vode iz organizma i zato rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege.

Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče nastanak karijesa i probleme sa desnima.

Šaka trešanja na dan doprinosi relaksaciji posle napornog rada i poboljšava koncentraciju. Onima koji pate od kamena u bubrezima ili mokraćnim kanalima dobro će doći čaj od peteljki trešanja. U litri vode skuvajte šaku prosušenih peteljki i pijte u toku dana nezaslađeno.

Tekst: I. K.

Izvor: Novosti