Valjenke - ruske čizme kojima se pripisuje velika lekovitost. Predsednik Rusije Vladimir Putin ih je nosio idući na bogojavljensko kupanje ove godine.

Ruske valjenke doživljavaju sve veću popularnost u svetu. Na Zapadu ove vunene čizme se prodaju ne samo u buticima obuće nego i u apotekama. U Rusiji tvrde da valjenke pomažu u lečenju mnogih bolesti - od reume do impotencije.

Čizme seljaka i careva

Da nije bilo valjenki, ko zna kojim bi putem krenula ruska istorija. Osvojiti ogromne teritorije Sibira i Dalekog istoka sigurno bi bilo teško u laptima - ruskim opancima. Ali srećom, pre mnogo vekova, ljudi su pronašli način da prave čizme od valjane vune.

Arheolozi su pronašli na Altaju valjenke stare 2.500 godina. Mnogim narodima je poznata tehnologija "valjanja", odnosno pravljenja debelog sukna od vune bez tkanja ili pletenja. Ipak, samo su Rusi pretvorili ovaj zanat u nacionalnu tradiciju.

Valjenke se spominju još u najstarijem ruskom epu "Priča o Igorovom pohodu" iz XII veka. Tokom mnogih stoleća nosili su ih i seljaci i carevi. Imperator Petar Veliki je uz pomoć tradicionalnih ruskih čizama lečio glavobolju i mamurluk. Sutradan, posle veselog pira, car je tražio šći (supu od kiselog kupusa) i valjenke. Šći je doprinosilo detoksikaciji organizma, a vunena obuća je normalizovala cirkulaciju krvi, što je ublažavalo migrenu.

Ekatarina Velika takođe je koristila valjenke kao efikasno terapeutsko sredstvo. Ruska carica je patila od tromboze i samo su valjenke mogle olakšiti bolove u njenim nogama. Zato je Ekatarina stalno nosila narodne vunene čizme uz raskošne carske haljine, bogato ukrašene zlatom i kamenjem.

Tokom vladavine druge ruske imperatorke, Ane Ivanovne, valjenke su ušle u veliku modu: sve su dvorske dame plesale u njima na carskim balovima.

PROČITAJTE JOŠ: TEST ZA 6 SEKUNDI OTKRIVA KOLIKO ĆETE ŽIVETI: uradite ovo kod kuće i saznajte svoj životni vek

Strateške namene

U Rusiji valjenke ponekad šaljivo zovu "obućom strateške namene" zato što su one oduvek dobro služile i vojnicima. Napoleon i Hitler su izgubili osvojačke ratove jer je priroda bila na strani Rusa: francuska i nemačka vojska nisu bile spremne za nemilosrdnu zimu, dok je ruska pešadija u valjenkama lako podnosila mraz i do minus 40 stepeni.

I u trećem milenijumu vunene čizme su ostale deo opreme ruske vojske i policije. Pre nekoliko godina, po narudžbini saobraćajaca, majstor iz grada Vologde je napravio valjenke koje sijaju u mraku.

Narodna obuća donosi pobedu ne samo u ratu nego i u sportu. Ruski olimpijci su iznenadili svet kada su prošetali u valjenkama na otvaranju Zimskih igara u Solt Lejk Sitiju.

Još veću pažnju medija je privukao Vladimir Putin, koji je obuo valjenke idući na bogojavljensko kupanje ove godine. Novinari su zapazili ovaj neobični detalj garderobe ruskog predsednika, pa su valjenke odmah postale veliki hit u internet-prodavnicama širom sveta.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate zašto su valjenke dobre za zdravlje!