Beli luk je u svakom smislu jedna od najzdravijih namirnica koju možete da unesete u telo. Sirov, pečen, čak i crn, u svakom slučaju je pun posebnih antioksidanasa koji imaju antikancerogeno dejstvo, ali su i sjajni u dizanju imuniteta.

Ali to što je samo čen belog luka zdrav, ne znači da je ljuska za bacanje, baš naprotiv!

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE PRAVILNO JEDE BELI LUK KAO LEK: evo koliko belog luka treba da pojedemo dnevno

Beli luk je u svakom smislu jedna od najzdravijih namirnica koju možete da unesete u telo. Sirov, pečen, čak i crn, u svakom slučaju je pun posebnih antioksidanasa koji imaju antikancerogeno dejstvo, ali su i sjajni u dizanju imuniteta.

Ali to što je samo čen belog luka zdrav, ne znači da je ljuska za bacanje, baš naprotiv!

Ljuska belog luka je puna fenilpropanoida, koji su puni antioksidanasa, i mnogi stručnjaci tvrde čak i da je ljuska belog luka bogatija zdravim sastojcima od samog luka. U njoj ima i flavonola koji snižavaju krvni pritisak, ali i dosta vlakana, što znači da je sjajna za srce, probavne probleme, snižavanje holesterola i još dosta stvari.

A kako sve iskoristiti ljusku?

Možete je jesti zajedno sa samim belim lukom, ali obratite pažnju da luk bude organski uzgojen.

Možete da napravite čaj od ljuski – prosto ih stavite u ključalu vodu pa sačekajte par minuta da se prohladi.

Ispecite beli luk zajedno sa ljuskom u rerni, pa sve zajedno dodajte jelima.

Izvor: Žena