Gorušica se javlja kada pojačana želudačna kiselina prolazi i vraća se kroz jednjak, a evo šta treba da izbegavate, a šta da jedete u ovom stanju, piše Lepa & srećna.

Hrana zbog koje uglavnom nastaje gorušica  jeste začinjena hrana, crni i beli luk i pića sa kofeinom, uključujući i kafu. Pojavu kiseline stimulišu i crveno vino, pomorandže, sir, nana i orasi. Ovo oboljenje naročito pogađa trudnice, pušače i ljude koji su često pod stresom.

Kako biste izbegli čestu gorišicu, jedite manje porcije i rasporedite pravilno obroke u toku dana. Takođe, izbegavajte usku garderobu, poput tesnih farmerki i potrudite se da obezbedite sebi redovan i spokojan san.

Izvor: Lepa & srećna

NERVOZA VODI U PRERANU SMRT: evo koje bolesti stvara redovan STRES

Stres je nezaobilazno stanje koje pogađa svakog čoveka, ali malo ko zna koliko je nervoza pogubna za zdravlje organizma, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: LEKARI ŠOKIRALI: NEMA VIŠE OPERACIJA ZA PUŠAČE I GOJAZNE PACIJENTE

Naše telo je sposobno da se odbrani od povremenog stresa, ali hroničan stres može ozbiljno da ošteti organe i uništi zdrave navike. Pod stresom nivo hormona pod nazivom kortizol raste i izaziva probleme na koži, poput ekcema i psorijaze. Osim što uništava imuni sistem, konstantan stres je opasan po organe za varenje, pa se javlja sindrom nervoznih creva i pojava bakterija.

Kada se ćelije digestivnog trakta oštete zbog stresa veliki je rizik da postanemo intolerantni na neke vrste namirnica. Pored nesanice nagomilan stres dovodi i do razvoja depresije i anksioznog stanja. Ako već dugo nema strasti u spavaćoj sobi, moguće da je stres glavni krivac, a ne zaboravite da napetost negativno utiče i na plodnost muškarca i žene.

Izvor: Lepa & srećna

DIJETA PROTIV KANCERA: Ovo povrće sprečava razvoj tumora!

Rak je opaka bolest koja odnosi živote ljudi širom sveta, a naučnici su otkrili još jedan vid prevencije, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: PROVERITE DA LI OVO NEDOSTAJE VAŠEM TELU: ovaj mineral sprečava srčani udar i visok krvni pritisak

Istraživači u Americi otkrili da redovnim konzumiranjem brokolija smanjujete rizik od pojave kancera i podstičete dobar rad i zdravlje creva. Biljke kupusnjače, uključujući i prokelj i karfiol, sadrže glukozinolate.

Kada se glukozinolati razlože, aktiviraju receptore u crevima koji podstiču zdravlje crevne flore i razvijaju sposobnost imunog sistema da prepozna i zaustavi rast ćelija koje mogu da postanu maligne. Istraživači ističu da je poželjno svakog dana pojesti oko 400 g brokolija ili 100 g prokelja kako bismo zaštitili telo od opasnih bolesti.

Izvor: Lepa & srećna