Nedavna američka studija pokazala je da bi visok sadržaj likopena u lubenici mogao da smanji rizik od srčanih oboljenja. 100 g lubenice sadrži 4532 mcg likopena dok se u istoj količini kuvanog paradajza nalazi 3041 mcg ovog antioksidansa.

Na kardiovaskularno zdravlje isto tako povoljno utiču i dve aminokiseline koje se nalaze u lubenici - citrulin i arginin. Ove aminokiseline poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju nivo holesterola u krvi i sprečavaju taloženje plaka u arterijama. Jedno istraživanje je takođe pokazalo da lubenica pomaže u prevenciji hipertenzije kod gojaznih ljudi.

Vitaminska voda sa lubenicom: jednostavan napitak za jači imunitet i brz detoks...

Lubenica predstavlja odličan izvor beta-karotena koji se u telu pretvara u vitamin A i koji je važan za zdravlje kože i kose. Vitamin A je neophodan za proizvodnju sebuma koji kožu i kosu štiti od dehidratacije. Lubenica isto tako sadrži vitamin C koji ima važnu ulogu u proizvodnji kolagena. Stvaranje kolagena podstiču i aktivni sastojci u proizvodima od soje, mahunarkama i zelenom lisnatom povrću. Lubenica inače doprinosi hidrataciji čitavog organizma što rezultuje i lepšim izgledom kože i kose.

Izvor: Doktor