Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova. Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog delovanja savetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.

PROČITAJTE JOŠ: Lekovita svojstva lincure: Gentiana Lutea jača organizam i snižava holesterol

Štiti od delovanja slobodnih radikala i sprečava bolesti krvnih sudova poput arterioskleroze. Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i doiljama.

Berba gloga

Za lečenje se najčešće koriste dve vrste gloga – crveni i manje poznati beli glog. Glog raste uz puteve, ivice šuma i livada, a karakterističan je po trnju i trokrakim i petokrakim listovima. Kora se sakuplja u proleće kada kolaju sokovi, te se koristi osušena ili sveža. Plodovi se beru u jesen kada su jarkocrveni. Cvetovi, po mogućnosti beli, beru se u pupoljcima ili neposredno pre otvaranja. Vreme za branje cvetova je između aprila i juna. Suše se u hladu u tankim slojevima.

Kapi od gloga

– 20 g usitnjenih listova i cvetova prelijte s 200 ml 70 postotnog alkohola. Povremeno promešajte. Nakon tri sedmice procedite i profiltrirajte. Piti dvadeset kapi dnevno s malo tečnosti. Ove kapi deluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvnog i nervnog sistema.

Sirup od gloga

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte s vodom tako da seže 2,5 cm iznad bobica. Izblendirajte i ostavite tako 24 sata. Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata.

PROČITAJTE JOŠ: Prirodna apoteka: 3 lekovita sredstva za skidanje otoka na nogama

Smanjite ringlu i pustite da odstoji još pola sata. Procedite tečnost i kada se ohladi, stavite je u fržider. Bobice izblendirajte dodajući im novu vodu. Zatim ih opet jednako kuvajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procedite kroz krpu, da bude što gušće.

Taj sok pomešajte s prvobitno isceđenim. I zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane 1/4 mešavine. Sipajte u sterilizovane flaše i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno. Rok trajanja je neograničen.

Pomoć kod infarkta

Pojačana formula herbalista Ričarda Šulza za one koji su pretrpeli infarkt.

Sastojci: 240 ml sirupa od gloga; 30 ml tinkture od srčanika; 30 ml tinkture od korena đumbira; 30 ml tinkture od kaktusa,Selenicereus grandiflora; 30 ml tinkture od mlevene crvene paprike.

Priprema: Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola. U odvojenoj posudi izmešajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promešajte. Pijte po jednu kašiku 3 do 8 puta dnevno.

Izvor: Kurir/alternativaljekovitogbilja.info