Viki Grin je student prve godine biofizike ali i majka troje dece. Za svoj studentski projekat odabrala je temu koja je najviše zanima u ovom trenutku - majčino mleko i njegova antibakterijska svojstva, piše Lepa & Srećna.

Ono što nije očekivala je ogromna pažnja koju je njen test privukao na Internetu kada je odlučila da objavi fotografiju iz eksperimenta.

PROČITAJTE JOŠ: OVA HRANA MOŽE DA VAM UNIŠTI METABOLIZAM ČIM JE POJEDETE: 6 namirnica koje treba da izbacite ODMAH

Na slici su laboratorijske posude ispunjene bakterijama, a u njima su strateški pozicionirani uzorci majčinog mleka. Viki je domišljato odlučila da koristi mleko majke koja doji bebu od 15 meseci, ali i ono kojim jedna majka hrani svoje trogodišnje dete! Kako izgleda ova borba UŽIVO između bakterija i majčinog mleka pogledajte i sami!

PROČITAJTE JOŠ: DOMAĆI SPREJ KOJI ODBIJA PRAŠINU: Kako da napravite sprej za brisanje prašine i glancanje nameštaja

Viki ne može da postigne da odgovori  svima koji je hvale, hrabre i postavljaju pitanja.

"Toliko sam ponosna", piše ona u svom postu. " Ovde vidite 9 Petrijevih osuda koje sadrže bakteriju M. Luteus. Bele tačke u sredini su diskovi natopljeni uzorcima majčinog mleka. Možete primetiti da je oko tih diskova prostor bukvalno raščišćen - to je mesto gde su belančevine iz mleka zaustavile bakterije! Toliko sam uzbuđena", piše Viki.

Ovaj eksperiment nije prvi koji dokazuje antibakterijsko dejstvo majčinog mleka, ali je važan kako zbog svog izvanrednog vizuelnog prikaza tako i zbog činjenice da je korišćeno i takozvano "staro mleko". Naime, rasprostranjeno je verovanje da majčino mleko ima snažna antibakterijska svojstva samo tokom prve godine nakon rođenja deteta.

PROČITAJTE JOŠ: Prestanite da se gojite: 5 namirnica koje greju telo a tope masne naslage

Tekst: K. I.

Izvor: Lepa & Srećna