Nutelu su počeli da sklanjaju sa rafova širom sveta posle optužbi da palmino ulje u ovom kremu može da izazove rak.

Italijanski lanac Coop već je prestao da prodaje ovaj popularni krem od lešnika i čokolade. I kako prenosi BBC, nije jedini supermarket koji ide u tom pravcu.

Podsetimo, u maju je evropski organ za kontrolu hrane upozorio da kontaminant koji se nalazi u jestivom obliku može da bude kancerogen. Oni su upozorili da čak i umereno konzumiranje ove supstance može da predstavlja rizik za decu, dodajući da se ni male količine ne mogu smatrati bezbednim.

Ostaje nejasno međutim, zašto se tek sada, osam meseci posle izveštaja diže panika, piše Kurir.

Zagrevanje palminog ulja na 200 stepeni pri proizvodnji „nutele“ oslobađa produkte koji ne samo da mogu biti kancerogeni već i povećavaju rizik od srčanih bolesti, tvrdi nutricionista Budimka Novaković.

- Palmino ulje je mast koja sama po sebi nije kancerogena, ali kad se termički obrađuje, može da da produkte koji potencijalno ugrožavaju zdravlje. Tretiranjem palminog ulja na visokoj temperaturi oslobađaju se slobodni radikali, koji oštećuju ćelije i time povećavaju rizik od malignih bolesti. Sadrže visok procenat transmasnih kiselina, koje su štetne po zdravlje, jer povećavaju rizik od oboljenja srca i krvnih sudova - kaže Novakovićeva.

Prema njenim rečima, većina kremastih proizvoda ovog tipa je nezdrava, a svi nutricionisti savetuju da ih deca ne konzumiraju ni u malim količinama. Isto smatra i nutricionista Maja Petrović:

- Protiv sam svake upotrebe veštačkih industrijskih mazalica. Ne samo što su nutritivno siromašne, već goje i potpuno su neprirodne.

Prvi od razloga za široku upotrebu palminog ulja je ekonomičnost, jer je najjeftinije biljno ulje na tržištu, a može se koristiti više puta za prženje u fritezama jer nema neprijatan miris kao druga ulja. Takođe, dosta se koristi u vegetarijanskoj ishrani, ali i ishrani osoba koje su alergične na gluten.

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je još u maju da palmino ulje koje se koristi u „nutelinoj“ čokoladi i kremu od lešnika može biti kancerogeno kad se obrađuje na temperaturi od 200 stepeni.

Ipak, prema navodima agencije Rojters, kompanija „Ferero“ odbija da ga izbaci iz upotrebe jer bi joj troškovi porasli za 22 miliona dolara.

- Tačno je da je prženje ulja i masti na visokoj temperaturi veoma loše po zdravlje, jer oslobađa mnoštvo štetnih materija. Ne utiče to toliko na krvne sudove koliko je kancerogeno. Naročito je opasno kad se ulje prži i koristi više puta, jer podstiče pojavu malignih oboljenja, a građanima bih posavetovao da izbegavaju i upotrebu putera - kaže čuveni kardiohirurg dr Miljko Ristić.

Z. Kunosić - J. Pronić

Izvor: Kurir