1. Organi za varenje počinju usnom dupljom i završavaju se debelim crevom.  Svaki deo organa za varenje je u fiziološkim uslovima nastanjen brojnim mikroorganizmima koji su vrlo specifični za segment creva koji naseljavaju. Crevna mikroflora se sastoji od oko 30 rodova i 500 vrsta različitih mikroorganizama.  Veruje se da u digestivnom traktu odraslog čoveka živi oko 100 hiljada milijardi mikroorganizama što predstavlja desetostruko veći broj od ukupnog broja svih gradivnih ćelija ljudskog organizma.

Najveći odbrambeni sistem u organizmu nalazi se u crevima. Procenjuje se da je u organima za varenje čak 70-80 % imunog sistema.

2. Današnji stil života je prilično doprineo da crevna flora bude  narušena: ishrana bogata šećerima i lošim mastima, brza hrana, previše mesa koje ne možemo da svarimo, alkohol, kofein i cigarete, malo voća i povrća u ishrani, uzimanje antibiotika i drugih lekova, gojaznost. Takođe, hipersenzitivnost i stres  doprinose da se razviju  funkcionalni poremećaji gastrointestinalnog trakta, kao što je vrlo čest sindrom iritabilnog creva, koji nije bolest već grupa neprijatnih simptoma poput bola u stomaku, grčeva, gasova  nadimanja, proliva, zatvora.

3. Poremećaj normalne crevne flore je jedan od uzroka povećanog broja zapaljenskih, alergijskih, infektivnih, a vrlo moguće i malignih bolesti.

Poremećaj crevne flore se najbolje reguliše uzimanjem probiotskih preparata.

4. Dobar probiotski preparat treba da bude proizveden u pogonima fabrike sa visokim  standardom,jer se radi o živim sojevima. On treba da ima u svom sastavu više  vrsta  probiotskih bakterija u velikom broju, koji se izražava u milijardama. Kapsule treba da budu otporne na želudačnu kiselinu kako bi probiotske  bakterije tek u crevima ispoljile svoju aktivnost. Dodatak prebiotika,koji predstavlja hranu za dobre probiotske bakterije, poboljšava efekat probiotskog preparata.  Dodatak minerala cinka je dodatna prednost, zbog narušenog imuniteta i ubrzanja metabolizma.