Ljudi svetle puti više nisu jedini koji tokom leta imaju problema s kožom i lako dobijaju opekotine od sunca.

Na meti jakih UV zraka sada se nalaze svi tipovi kože, a osim povećanog rizika od premalignih i malignih bolesti, preterano izlaganje suncu dovodi i do prevremenog starenja, boranja kože, kao i prerane katarakte. 

Da bismo negovali kožu na pravilan način, prvi korak je zdrava ishrana, a zatim i biljne obloge i kreme koje možete napraviti u kućnoj radinosti. "U ovom periodu od namirnica bi trebalo izbegavati celer, ne izlagati se suncu ako se piju antibiotici tetraciklini, niti koristiti parfeme i etarska ulja ako planiramo odlazak na plažu, bazen ili neko drugo kupalište na otvorenom.

Preporučuje se unos oko 20 grama crne čokolade pola sata pre izlaska na sunce, konzumiranje brokolija i paradajz-paste, soka od crvene narandže, grickanje soje, kao i unos zelene salate", kaže prim. dr Gorana Isailović, dermatolog.

VIŠE: Prirodni čarobnjak kantarion

Ako zbog sunčanja nastanu tegobe poput crvenila, plikova na koži, svraba i perutanja, potrebno je odmah se skloniti sa sunca, unositi što više tečnosti, ohladiti kožu tuširanjem i hladnim oblogama od flanelskog peškirića.

"Može se staviti i rashlađeno, ali ne ledeno kiselo mleko, blagi rastvor jabukovog sirćeta, prohlađen zeleni čaj, kao i masku od svežih krastavaca napravljenu u blenderu. Može pomoći i maska od ovsenog brašna, a dovoljnu vlažnost koži daće hidrantna krema sa alojom i vitaminom E", savetuje dr Isailović.

Namirnice kojima ćete otkloniti crvenilo i opekotine od sunca... pročitajte na drugoj strani teksta!

PageBreak

Kantarionovo ulje je poznato kao izvanredan prirodni lek za kožu, ali ga treba upotrebljavati isključivo za smirenje već nastalih upala kože, a nikako kao zaštitu od sunca jer je fotoosetljivo i može izazvati promene na koži. 

Ulje od kantariona inače neguje osetljivu, ispucalu i suvu kožu. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume.

Maska od krompira i kiselog mleka

Ako se crvenilo od sunca pojavi na licu, ogulite krompir skuvan u kori, zgnječite ga i pomešajte s kiselim mlekom. Smesu držite na bolnim mestima od 15 do 20 minuta. Na opekotinu možete staviti i masku od jednog izrendanog sirovog krompira i držati je na tom delu kože oko pola sata. Lekovita je i sveža kora oguljenog krompira jer ima antibakterijska svojstva.

VIŠE: Kako da napravite kantarionovo ulje

Lavanda ublažava bol

Natopite gazu uljem lavande i stavite je na ugroženu površinu. Postupak ponavljajte na nekoliko sati. Lavanda je odličan antiseptik i ublažiće bol.

Kantarion i maslinovo ulje vraćaju kožu u život

Tri kašike suvih cvetova kantariona prelijte sa dva decilitra maslinovog ulja. Tu smesu ulijte u staklenu posudu i dobro je zatvorite. Posle deset dana procedite je kroz gazu i koristite po potrebi za negu opekotina.

Kukuruzno brašno za blaže tegobe

Ako su opekotine blaže, pospite preko njih kukuruzno brašno i bol će uminuti. Od vode i brašna napravite testo i nanesite ga direktno na opekotine.

Autor: Miljana Leskovac

Izvor: Kurir