Kada se govori o superhrani i lekovitim sastojcima prva asocijacija su antioksidansi. Oni zaista čine čuda za naš organizam - štite nas od različitih oboljenja, usporavaju starenje i jačaju imunitet.

Ova hrana obiluje antioksidansima:

Borovnice

Ove ukusne bobice više antioksidanasa i vlakana od većine voća i povrća. Pored toga, borovnice su bogate i flavonoidima, koji podstiču rad mozga, sprečavaju srčana oboljenja, preventivno deluju na rak i leče urinarne infekcije.

Paradajz

Ukusni paradajz ima široku primenu u kulinarstvu i na vrhu je liste najzdravijih  namirnica. Sadrži moćne antioksidanse i deluje preventivno na rak prostate i organa za varenje. Brojne naučne studije su pokazale da likopen kojim paradajz obiluje, može da smanji rizik od srčanih oboljenja i do 30 posto.

VIŠE: Nova strast za baštovane: crni paradajz je zdraviji od crvenog

Jagode

Njihov božanstven ukus nije jedini razlog da jedete sočne jagode. Ovi slasni plodovi štite zdravlje srca, smanjuju upale i antioksidansima čuvaju opšte zdravlje.

Pasulj

Jeste li znali da je pasulj jedna od najzdravijih namirnica? Ovo povrće je odličan izvor proteina, kalcijuma, vitamina, antioksidanasa, vlakana i drugih hranljivih materija.

VIŠE: 12 namirnica protiv holesterola

Tamna čokolada

Lepa vest za sve ljubitelje čokolade, ali one s većim sadržajem kakaoa! Ukoliko uživate u ukusu tamne čokolade, budite sigurni da u organizam unosite zaista zdrave sastojke, uključujući i moćne antioksidanse. Smatra se da tamna čokolada snižava krvni pritisak, uništava slobodne radikale i deluje preventivno na nastanak kancera.

Izvor: Stvar ukusa