Ne dozvolite da vas razni izgovori spreče da redovno jedete ribu.

Da, možda će biti potrebno da malo duže vetrite kuhinju nakon spremanja specijaliteta od ribe, ali uz vitku liniju ova namirnica će vam doneti i sledeće koristi:

1. Važna je za zdravo srce. Masne ribe kao što su losos i tuna imaju visok sadržaj omega-3 kiselina, nezasićenih masnih kiselina koje smiruju upalne procese u organizmu, smanjuju krvni pritisak i pomažu da se uravnoteži srčana radnja. Prema nalazima klinike Mejo, dovoljne su dve porcije ribe nedeljno da se smanji rizik od srčanih oboljenja.

2. Riba je dobar izvor proteina.  Svi koji ne vole meso mogu da se oslone na dijetu zasnovanu na ribi i budu sigurni da će obezbediti dovoljan nivo belančevina što je važno za održavanje regularne telesne težine.

3. Dijeta s ribom podmlađuje kožu. Umornu i suvu kožu osvežiće redovna porcija ribe u ishrani. Pomenute omega-3 kiseline održavaju elastičnost ćelijskih membrana kože, a naročito su dobre za sve osobe koje pate od preosetljivosti na sunce - još jedan bonus!

4. Ishrana bogata ribom pomaže u borbi protiv depresije. Brojne studije potvrdile su da redovna konzumacija ribe može da pomogne kod blagih i umerenih depresija. Jedno istraživanje pokazalo je da visok nivo omega-3 kiselina u trećem trimestru trudnoće može da pomogne u borbi protiv postporođajne depresije. Za sve koji osećaju blagu zimsku depresiju, može biti dovoljno da uvrste ribu na svoj jelovnik!

Tekst: Kristina Ivanović

Izvor: Lovesensa