Udruženje Herc, prvo i jedino udruženje za podršku ljudima sa neurozom u Srbiji, osnovalo je novu grupu samopomoći za poremećaje u ishrani, koja počinje u ponedeljak, 17. novembra 2014. godine, u terminu od 16-18h.

Sastanci će se održavati u prostorijama udruženja Herc, u Višegradskoj 23, u Beogradu

Zainteresovani se mogu prijaviti na mail: hercudruzenje@gmail.com. Voditelji ove grupe su i sami prošli kroz to iskustvo, a i sertifikovani su voditelji grupa samopomoći.

Grupe samopomoći predstavljaju neformalan vid tretmana različitih životnih, odnosno psihičkih problema i poremećaja, a grupe za poremećaje u ishrani, nažalost, gotovo i da ne postoje u našem zdravstvenom sistemu.

U svetu u kome živimo hrana poprima značenje drugačije od onog inicijalnog, suštinskog, čisto egzistencijalnog. Odnos prema hrani se menja i prilagođava nekim drugim potrebama, koje se tokom odrastanja javljaju. Osnovna funkcija hrane svakako ostaje, no, odrastanjem čovek hrani pridaje i dublje emotivno značenje. Tako hrana poprima razna simbolična značenja. Simbolično značenje koje pridajemo hrani najekstremniji oblik poprima kod osoba koje pate od nekog oblika poremećaja ishrane.

Najpoznatiji i najviše rašireni poremećaji ove grupe su anoreksija nervoza i bulimija nervoza. Pored ovih poremećaja ishrane u praksi se susrećemo i sa kompulzivnim prejedanjem, kompulzivnim dijetama i prisilnim povraćanjem.

Udruženje Herc osnovano je 2009. godine od strane nekoliko osoba koje su i same imale iskustvo sa različitim neurotskim poremećajima i njihovim prevazilaženjem. Misija udruženja je obezbeđivanje različitih vidova podrške za osobe sa neurozama, osvešćavanje i edukacija društva na temu zaštite mentalnog zdravlja, razvijanje prevencije neurotskih i ostalih mentalnih poremećaja i unapređivanja prava osoba sa mentalnim poremećajima. Udruženje pored grupa samopomoći organizuje i različite psihološke radionice, kao i savetovalište za svoje članove.