Na putu do posla

Ako na posao idete rano ujutru kada se sunce tek pomalja, koristite gradski ili sopstveni prevoz i sedite u prostoru s malo prirodne svetlosti, nećete imati razloga za brigu u vrelom periodu koji nam predstoji. Međutim, ako do posla volite da idete pešice, biciklom ili vespom, lice i telo morate zaštititi sredstvom čiji je faktor zaštite najmanje 30. Svaki put kada izlazite na pauzu ili na ručak, a izloženi ste sunčevim zracima, obavezno nanesite zaštitni sloj kreme koja najviše odgovara vašem tipu kože. Ne zaboravite da kremu nosite sa sobom, jer sloj koji stavite ujutru ne može da vas zaštiti preko celog dana.

Šoping dan

Dan koji ste posvetili kupovini morate isplanirati do detalja. Dok se šetate od prodavnice do prodavnice, a onda i napravite malu pauzu za kafu u nekoj suncanoj gradskoj bašti, pomislite kako će reagovati vaša koža dok uživate u prijatnom milovanju suncevih zraka. Najlakše je da pri ruci stalno imate manje pakovanje sredstva za sunčanje, ciji bi najmanji faktor trebalo da bude 30. Možda je najbolje da među licnim stvarima imate sprej koji se lako nanosi, a ujedno i rashlađuje kožu. Ne zaboravite da zaštite i usne, kosu i ruke. Balzam za usne i krema za ruke s najvećim faktorom zaštite trebalo bi da budu vaši stalni pratioci, a kosu cete najlakše prikriti slamnatim šeširom s velikim obodom. Naravno, ne zaboravite da dodatno namažete i sve „sunčane terase“ svog tela – uši, nos i ramena.

Popodne u prirodi

Kada sunce baš jako upeče, najbolju zaštitu pronaci ćete u gradskom parku. Prirodna hladovima i cvrkut ptica sasvim su dovoljni za savršeno popodne. Po visokoj temperaturi spas ne treba uvek tražiti među cetiri zida. Mnogo je bolje vreme provesti napolju, u debeloj hladovini bašte ili na terasi, jer je sunčeva svetlost i te kako dobra za zdravlje i u nama budi osećaj sreće. Naravno, ne zaboravite i sve mane sunca. Na primer, da li ste znali da cak 80 odsto svih bora, pigmentacija i ostali problemi kože nastaju usled štetnog UV zračenja?

Tekst: Ivana Vušković