Kejt se porodila u krilu “Lindo” bolnice Sv. Marije, u kojoj su, inače, rođeni i princ Vilijam i njegov brat Hari. Mnogi tradicionalisti prisećali su se prethodnih dana kako je kraljica Elizabeta rođena u kući majčinih roditelja, na londonskom Mejferu, dok je aktuelni naslednik britanskog prestola princ Čarls rođen u Bakingemskoj palati.

Kensingtonska palata objavila je da je beba rođena u 16h i 24 minuta, a dečak je težak 3,8 kg. U saopštenju Palate se ističe da se vojvotkinja Kejt i beba osećaju dobro i da će ostati u bolnici tokom noći.

Vojvotkinja od Kembridža smeštena je, kao i princeza Dajana pre nje, u privatnom apartmanu koji pruža potpunu udobnost i privatnost, a jedna noć u ovom krilu, renoviranom prošle godine, košta 5000 funti. Pored vrhunskog luksuza koji pruža pacijentima i njihovoj pratnji, bolnica je poznata i po izuzetnom iskustvu u kompleksnim trudnoćama i porođajima.

Za porođaj Kejt Midlton angažovan je medicinski tim na čelu sa dr Markusom Sečelom, bivšim kraljičinim ginekologom koji je, 2003. godine spasao život grofici od Veseksa i njenom najstarijem detetu, Lujzi Mauntbaten. Tada je grofica Sofija hitno dovedena u bolnicu zbog jakih bolova u osmom mesecu trudnoće. Uz dr Sečela, u timu za kraljevski porođaj bio je i dr Alan Farting, aktuelni kraljičin ginekolog.

Zvanično saopštenje, koje potpisuje glavni lekar u timu, doneto je u posebnom automobilu do Bakingemske palate i to pod policijskom pratnjom. U saopštenju se navodi pol i težina deteta, ali se ne očekuje da ime bude odmah saopšteno. Uz objavljivanje na specijalnom stalku pred palatom, ovo kraljevsko rođenje objavljeno je i na Tviteru i Fejsbuku.