I pored velikog uspeha nastavka priče o Džemsu Bondu, nijedan od slavnih muškaraca iz filma “Skajfol” nije nominovan za zlatnu statuu ove godine, ali se na željnoiščekivanu listu probila jedna dama – britanska pevačica Adel.

Blizu tridesetak ženskih imena našlo se na listi nominacija za nagradu Oskar koja je 10. januara 2013. godine pročitana pred 400 predstavnika medija na Beverli Hilsu. 

Za devetogodišnju Kvuvenžanej Volis iz "Zveri južnjačke divljine" tvrde da je najmlađa  glumica koja je ikada nominovana u toj kategoriji, premda su se već pojavile i priče da su u trci za omiljenu filmsku nagradu bivale i neke mlađe od nje.

Razlika između male Kvuvenžane i najstarije nominovane glumice je skoro 77 godina. Naime, poznata po ulozi u filmu “Hirošima, ljubavi moja”, francuska glumica Emanuela Riva je najstarija glumica koja se nalazi na listi nominacija za ulogu u filmu “Ljubav”, a na dan dodele napuniće 86. godina.

Uz Emanuelu Rivu i Kvuvendžanej Volis, za glavnu žensku ulogu nominovane su Dženifer Lorens za ulogu u filmu “Silver lajnings plejbuk”, Džesika Častejn (kojoj je ovo druga nominacija za redom) za ulogu u “00.30 Tajna operacija”  i Naomi Vats za ulogu u filmu “Nemoguće”.

En Hatavej je kao Fantina u mjuziklu “Jadnici” ove godine nominovana za najbolju sporednu ulogu, a u konkurenciji su takođe  i Seli Fild (“Linkoln”), Helen Hant (“Sešns”), Ejmi Adams (“Master”) i Džeki Viver (“Silver lajnings plejbuk”).

Producentkinja Ketlin Kenedi deli sa Stivenom Spilbergom  rekord po broju osvojenih nominacija za najbolji film - svako ih ima po osam. 

Ovogodišnji domaćin dodele biće komičar Set Mekfarlan, a 85. ceremonija dodele Oskara održaće se  24. februara u pozorištu “Dolby Theatre” u Holivudu. Direktan prenos biće omogućen za gledaoce u 225 zemalja.