Na listi od 150 gradova, Beograd je zauzeo 93. mesto. Zanimljivo je da je prestonica Srbije jedini grad iz bivše Jugoslavije koji se nalazi na listi, a u odnosu na druge gradove susednih zemlja, bolje je plasiran od Sofije (99), Bukurešta (111) i Budimpešte (112).

PROČITAJTE JOŠ: LEGALIZACIJA ILI RUŠENJE KUĆA U SRBIJI: ako je stiglo rešenje, evo šta morate da proverite!

Ocene koje je Breograd dobio razlikuju se od kategorije do kategorije, a ukupan zbir je 5.94, prema oceni istraživača sa sajta zipjet.co.uk. Poređenja radi, prvoplasirani je dobio 1.00, a poslednjeplasirani 10.00, s tim što je niži broj bolja ocena.

Kada je u pitanju sam grad, najgore ocene u Beogradu dobili su javni prevoz (6,98) i gužva u saobraćaju (6.07), sa čim će se verovatno složiti većina Beograđana, a kada je reč o količini sunčeve svetlosti dobili smo ocenu 5.35 od 10.

Prosečna ocena za zagađenje u gradu je 6,33 s tim što sudeći po ovom istraživanju srpska prestonica ima sa svetlosnim zagađenjem (preterano, pogrešno usmereno, ili nametljivo veštačko svetlo), zatim sa zagađenjem vazduha i na kraju sa bukom.

Ipak nezaposlenost je visoka. Od 10 bodova, Beograd je dobio 9.28, u kategoriji dug po glavi stanovnika 8.97, dok je kupovna moć porodica ocenjena sa 5.05. Najslabiju ocenu u svim kategorijama, Beograđani su dobili kada je u pitanju fizičko zdravlje - svega 2.23 i količina zelenih površina u gradu - 2,33.

Da li vam ovakva slika Beograda deluje realno?

Tekst: M.B.

Izvor: Blic