Kad je Nursel Kose (46), Keriman iz serije "Paramparčad", svojevremeno dobila scenario na čitanje kako bi odlučila hoće li prihvatiti da igra u seriji sa velikim turskim zvezdama Erkanom Petekajom, Nurgul Ješilčaj, Ebru Ozkan i Dživanom Džanovim, njen lik je bio jedan od sporednih. 

PROČITAJTE JOŠ: Turska glumica Džansu Dere se vraća na male ekrane: evo kakvo iznenađenje priprema lepa Sila

Dakle, bilo je neizvesno dokle će se pojavljivati. Ali već nakon desetak epizoda Keriman je postala najomiljenija turska zloća. I definitivno se progurala u prvi red junaka te porodične drame.

A atraktivna Nursel, dama sa diplomom arhitekte stečenom na nemačkom univerzitetu, vinula se u zvezde. Jer iako je pre toga dva puta na festivalu u Antaliji proglašena za najbolju "pomoćnu glumicu" (ona šeretski citira pokojnog Tundžela Kurtiza, ujaka Ramiza iz "Ezela": "A kome sam ja to pomogao?"), široka publika za nju gotovo da i nije čula. Keriman joj je donela slavu!

ŠTA NURSEL KOSE MISLI O  BRAKU, DECI I MUŽU, PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Evo kako Nursel, koja karijeru deli na pre i posle Keriman, to objašnjava:

"Razumem tu ženu. Sama je i razvedena. Teško joj je. Ne ume da voli. Ni sebe ne voli. Ona je svoj najveći neprijatelj. Čak sam sigurna i da u svakoj kući ima po jedna Keriman", objašnjava Nursel koja je napustila arhitekturu i u Nemačkoj osnovala prvi ženski kabare za koji sama piše, a i glumi i po nekoliko likova. I na turskom i na nemačkom.

"Htela sam da ljudi prihvate i zavole Keriman. A to sam mogla samo na jedan način: da joj dam komičan ton, da sve začinim humorom! Dakle, poklonila sam joj smešnu stranu. I za to nisam tražila nijedan ojro", kaže kroz smeh. Nursel je, naime, još u prvim epizodama na svoju ruku obogatila Kerimanin rečnik. "Počela sam da koristim ojro, idijot, pileći mozak i neke iskvarene nemačke fraze. Ma, lik je postao prava bombona. 

Kad su na prvim probama svi na setu počeli da se smeju, pomislila sam: Dobro je, osvojićemo gledaoce. Scenaristi su to prihvatili i nastavili da pišu u tom tonu. I šta se dogodilo? Sad svi pričaju o Keriman, Nursel nema nigde", žali se. 

Glumica priznaje da sa likom ima nešto zajedničko: obe poseduju neiscrpnu energiju i jedinstven pogled na život: 

"Lepa sam žena. I pametna", kaže bez imalo ustezanja. 

"Pa verovatno zbog tih karakteristika i kažu da sam seksi". Iako je devet godina u vezi sa nemačkim violinistom Ulrihom Mertinom koji se zbog nje preselio u Istanbul i osnovao orkestar, Nursel ne veruje u brak:

"Brak je institucija i na njega gledam sa strahom. Jer ovako, ako veza zapadne u krizu, čovek može da spakuje kofer i mirno ode", otkriva glumica i dodaje da ipak partnera naziva mužem:

"Moj muž, violinista Ulrih Mertin vrlo dobro je naučio turski. Nije mogao bez mene, pa kad sam počela da radim u Turskoj, spakovao se i došao za mnom u Istanbul. Ovde je osnovao mali orkestar i nastavio da radi. Odlično se uklopio, ima svoje društvo, čak i hoda kao Turčin. I svuda ga oslovljaju sa brate. I sad za sebe tvrdi da je Turčin u nemačkom kalupu." 

PROČITAJTE JOŠ: Zašto slavna turska glumica Nebahat Čehre (70) ne stari: 10 zlatnih pravila lepote sultanije Valide iz "Sulejmana Veličanstvenog"

I po pitanju dece Nursel ima specifičan stav:

"Ne žalim što nemam decu. Na primeru sestre videla sam koliko je materinstvo težak zadatak. A i materinska osećanja izlila sam na njenu i bratovu decu". 

Tekst: M. R.

Izvor: Lisa