Lepa turska glumica Beren Sat, koju smo gledali kao Zilan u seriji "Ljubav na silu", zatim kao borbenu Fatmagul u Izgubljenoj časti i razmaženu Bihter u "Zabranjenom voću", već izvesno vreme izgleda neraspoloženo i bezvoljno, iako ima sve uslove da uvek bude nasmejana i radosna: mlada je, lepa, slavna i bogata i udala se za ljubav svog života, popularnog pevača Kenana Dogula. A kad su je fotografi tokom tri nedelje više puta snimili u istoj ulici na Nišantašu, u blizini ordinacije poznatog psihijatra, krenule su razne glasine. 

PROČITAJTE JOŠ: Venčanje daleko od očiju javnosti: udala se Beren Sat!

Po jednima, nad brakom Dogulovih nadvili su se crni oblaci. Kenan je tokom poslednje godine naporno radio (ona je bila slobodna) pa je odlučio da sam ode na odmor u inostranstvo, dok je Beren ostala u Istanbulu. A to je, kažu, samo vrh ledenog brega, par preživljava ozbiljnu krizu zbog čega se glumica i obratila za pomoć psihijatru.

Drugi pak smatraju da je u ovo stanje zapala zbog nove uloge. Ona će, naime, da igra sultaniju Kosem  u serijalu koji je zapravo drugi deo "Sulejmana Veličanstvenog" (u originalu "Veličanstveno stoleće") i zvaće se "Veličanstveno stoleće – Kosem". Kako je ekipa "Sulejmana" več postavila visoke standarde, Beren se plaši da ih neće dostići i da će se serija završiti nakon dvadesetak epizoda, a ona, poput kolege Kivanča Tatlituga, takav udarac ne bi mogla da podnese.

All we need is love...

Posted by Beren Saat on Thursday, July 31, 2014

Uz to je uloga Kosem, koju istoričari nazivaju ženom anđeoskog lica i paklene duše, zaista zahtevana. Sultanija Kosem je glavna figura perioda nazvanog vladavina žena, koji je počeo sa Hurem, nastavio sa Nurbanu i Safije i kulminirao sa njom. Ona je bila najmoćnija žena osmanskog perioda i istoričari će sigurno insistirati na maksimalnoj verodostojnosti, kao i u slučaju Hurem, iako je producent naglasio da nije reč o vernom prenošenju događaja već o ljudima i njihovim odnosima. Tako su već prve objavjene fotografije na kojima Hulja Avšar, koja glumi Koseminu svekrvu Safije, u krilu drži persijsku mačku izazvale reakcije. U to vreme, tvrde jedni, na dvoru nije bilo persijskih mačaka jer je sultan to izričito zabranio. E a onda se pojavio dokument koji kaže da je postojao izuzetak: engleska kraljica Elizabeta I poslala je sultaniji Safije na dar persijsku mačku i sultan to nije mogao da odbije. 

Da će takvih mačkastih problema biti mnogo i više je nego sigurno, a da li će ovako ranjiva Beren moći da se nosi sa njima otvoreno je pitanje.

Tekst: M. R.

Izvor: Lisa