Sarajevski pevač preminuo je u Zagrebačkoj bolnici, a pretpostavlja se da su nastale komplikacije nakon transplatacije bubrega

Pevač Kemal Monteno preminuo je 21. januara 2015. godine u 67. godini u 11 sati, preneo je Kurir. Pevač je preminuo u bolnici nakon komplikacija posle transplatacije bubrega, koja je obavljena sredinom decembra.

Sarajevski kantautor, koji je sredinom decembra nakon višegodišnjeg čekanja u zagrebačkom KBC-u Rebro podvrgnut operaciji transplantacije bubrega, uoči Božića je dobio temperaturu. Umesto u Španiju, gde je trebalo da otputuje na kraći odmor i nastup povodom Nove godine, Kemal je spakovao kofere i krenuo ponovo u bolnicu.

Podsetimo, Kemal Monteno je pre dve godine preživeo infarkt, a godinama je išao na dijalizu, posle koje je zatim usledila transplatacija bubrega sredinom decembra.

Legendarni kantautor, miljenik pripadnica lepšeg pola Kemal Monteno rođen je u Sarajevu, gradu koji je obeležio njegovu karijeru i privatni život. Rođen je 17. septembra 1948. godine u sarajevskoj bolnici "Jezero" koja se nalazi na brdu iznad stadiona Koševo na kome je kasnije proveo veći deo svog detinjstva.

"Voleo sam školu i sve do osmog razreda bio sam odličan đak, imao sam samo četvorke i petice. Ali, kada sam otkrio muziku, knjige su me manje zanimale. Počeo sam da pevam u osmom razredu", rekao je u intervjuu za Story popularni pevač. Prvi trijumf doživeo je na muzičkom festivalu u Subotici, a 1967. godine nastala je i njegova prva pesma "Lidija".

Pamtićemo ga kao plodnog autora koji je pisao pesme i za druge, među kojima je bila i grupa "Indeksi". 

- Radio sam za mnoge druge pevače. "Indeksima" sam napisao pesmu "Bacila je sve niz rijeku", "Zemljo moja"... Radio sam za Terezu Kesoviju koja je pobedila na festivalu Mesam, za Gabi Novak... - izjavio je Kemal. 

Svojom ljubavlju iz školskih dana, Brankom, oženio se kada je izašao iz vojske 1970. godine. Kemal kaže da je za mnoge pesme inspiracija bila upravo njegova voljena supruga sa kojom je više od četrdeset godina u skladnoj zajednici. Venčali su se 26. juna 1971. godine, već u februaru sledeće godine rodila im se ćerka Adrijana, a dve godine kasnije i sin Đani. Ceo intervju sa Kemalom pročitajte na vebsajtu Story.