Naša atletičarka Ivana Španović izbila je na prvo mesto liste najboljih skakačica u dalj na svetu, prema rangiranju portala "All athletics", koji se bavi bodovanjem od 1999. godine, piše Tanjug 11. jula 2014. godine.

Rekorderka Srbije u skoku u dalj i bronzana sa šampionata sveta u Moskvi prošle godine, Ivana Španović, zaslužila je prvo mesto na rang listi na osnovu postignutih rezultata na pet najboljih takmičenja u poslednjih godinu dana, saopštio je danas Atletski savez Srbije.

U obzir se uzima kategorija takmičenja, postignuti rezultat kao i plasman, i to je upravo razlika izmedju bodovanja Medjunarodne atletske federacije, koja računa samo jedan najbolji rezultat ostvaren u toku sezone.

"Ovaj ogroman uspeh govori u prilog tome da je Ivana imala najviši nivo skokova na najvažnijim takmičenjima od svih skakačica udalj na svetu. Mnogo bodova donela joj je i svetska medalja u Moskvi, ti bodovi će se u avgustu brisati, ali s druge strane prvenstvo Evrope u Cirihu se održava u istom periodu, što je nova prilika za osvajanje dodatnih bodova.", rekao je trener srpske rekorderke Goran Obradović.

Ovo je prvi put da se ime srpskog atletičara nadje na prvoj poziciji ove rang liste. Španovićeva je posle istorijske bronze za Srbiju na šampionatima sveta prošle godine u Moskvi, u martu ove godine osvojila i bronzano odličje na prvebstvu sveta u dvorani u poljskom Sopotu.