Pripreme za doček kineske Nove godine prava su poslastica za fotografe!

Stotine lampiona, ukrasnih svećica, zmajeva od papira i čudesnih murala delo su vrednih ruku koje već danima ukrašavaju ne samo Peking već i sve ostale gradove u Kini.

Proslava će početi 31. januara 2014. godine, kada zvanično počinje godina Konja. Slavlje se završava 15. dan od početka kineske godine, kada se održava Festival svetiljki.

Ovo je i period najvećih ljudskih migracija na svetu, pa je tako pretposlednji vikend uoči slavlja oborio sve rekorde - u petak, 24. januara 2014. godine raznim prevoznim sredstvima se kući uputilo čak 93 miliona ljudi. Tako je ukupni broj putnika ove godine dostigao broj od 772 miliona ljudi.

Za Kineze je ovo dan kada se porodica okupi za gozbom, gde je sve ukrašeno prvenstveno crvenom bojom koja za njih simbolizuje sreću, istinu, iskrenost. Božanstvene dekoracije uglavnom variraju motive sreće, zdravlja i blagostanja.

Kako Kina blista u toku završnih priprema, možete pogledati u našoj galeriji.

Radmila Jeremić

LepaiSrecna Ulice Pekinga, ali i svih drugih gradova Kine okićene su raskošnim ukrasima, a u toku je najveća ljudska migracija - više od 700 miliona ljudi krenulo je na put od 15. januara do danas...