Mala ušuškana sela, nepregledna blago zatalasana polja i čempresi koji se izdižu iznad njih, mestašca od kojih je svako kulturno sedište u malom, ukusna hrana i dobro vino – sve to možete videti i u svemu tome uživati ako posetite Toskanu. To je jedna od najposećenijih oblasti na svetu, a čak šest toskanskih gradova nalazi se na Uneskovom spisku svetske baštine.

Glavni grad je Firenca, a čuveni su i Piza, Livorno, Sijena, Luka... Sledeći uzan vetrovit put uzbrdo, dolazite u Montepulćano, gradić koji još čuva hiljadugodišnju lepotu. Mesto je poznato kao „dragulj iz 16. veka“, u kojem su sačuvana mnoga značajna obeležja renesansne arhitekture.

Glavna ulica, dugačka cak 11,5 kilometara, puna je srednjovekovnih kuća, palata i katedrala. Zbog lepote i velikog broja očuvanih kulturnih spomenika iz tog perioda, mnogi Montepulćano nazivaju „Firenca u minijaturi“. Ovde su, prepoznaće ljubitelji sedme umetnosti, snimani i kadrovi čuvenih filmova "Engleski pacijent" i "Sumrak-saga". Trebalo bi da posetite i Sijenu, jedan od najstarijih univerzitetskih gradova u Italiji, sa čuvenim istorijskim centrom i brojnim prodavnicicama koje vas pozivaju da ih istražite.

Ako se krećete dalje na severozapad prema moru, trebalo bi da se zaustavite u Volteru, gradiću poznatom po maslinovom ulju. Ovde se i dan-danas masline beru ručno. U hrani se u Toskani uživa sporo, uz čašu domaćeg vina. Inače, vina iz ovog kraja spadaju u najkvalitetnija na svetu. 

U galeriji pogledajte predivne predele i znamenitosti Toskane. 

Tekst: Marija Jakob

LepaiSrecna Iza svakog brežuljka u prelepom delu centralne Italije čeka vas novo iznenađenje i uživanje za sva čula. Toskana je poznata je po zaštićenim predelima, "kulturnim pejzažima" i po velikom broju starih očuvanih gradova...