Nemojte da vas dok se na internetu pripremate za put zavara brojka od svega 90.000 stanovnika i ne tako velika površina, pa da pomislite kako jedan od najlepših arhipelaga na svetu možete obići na brzinu. Jer, koliko god puta da se vraćate Sejšelima, uvek ćete imati utisak kao da ste došli prvi put. Iz ove afričke države sa izuzetno gostoljubivim stanovništvom kući se zadovoljni vraćaju turisti naj-istančanijeg ukusa (biće potrebno nekoliko dana da se naviknete na predanost hotelskih radnika koji će vam uvek biti na usluzi), a prelepe plaže okeana tirkizne boje, jela kreolske kuhinje, ronjenje i krstarenja zauvek će ostati u lepom sećanju i poput magneta mamiti vas da im ponovo dođete.

Od Srbije do Sejšela po ceni od 850 do 1.000 evra možete stići letovima pre­voznika Fly Dubai (do Dubaija) i Emirates (do ostrva Mahe) ili preko Rima ili Pariza. U zavisnosti od debljine novčanika od Mahea do ostrva Pralin, La Dig i Siluet možete putovati brodom, avionom ili helikopterom. Na La Digu i najbogatiji turisti voze bicikl jer se lepote ovog ostrva najbolje mogu istražiti dvotočkašem. Ipak, za najsigurniji obilazak ostalih ostrva (na Sejšelima se vozi levom stranom) predlažemo da u agencijama iznajmite automobil i iskusnog vozača (Select-Seychelles je jedna od najpovoljnijih, koja organizuje i venčanja).

Na dugim peskovitim plažama pored Indijskog okeana imaćete utisak kao da ste sami, iako ovamo godišnje dođe oko 120.000 turista. Dan traje dvanaest sati, mrak pada oko pola sedam, pa je bolje ustati ranije i pametno iskoristiti vreme. Osim ronjenja i sportova na vodi, predlažemo izlete do ostrva Cerf (brodićem za desetak minuta) ili Ostrva ptica (avionom za pola sata, uz noćenje) na kojem će uživati ljubitelji eko-turizma (o ovom ostrvu pisaćemo uskoro u Lisi).

Stigli ste na Sejšele, kuda sad?

Za srpski standard hotelski smeštaj na Sejšelima nije tako jeftin (u ponudi su brojni ekskluzivni hoteli), ali se uz dobru organizaciju, recimo, na ostrvu La Dig može naći krevet za 45 evra. Nedaleko od popularne plaže Bo Valon na ostrvu Mahe nalazi se velelepni Hanemann, nameštena kuća sa upotrebom do detalja opremljene kuhinje (i veš-mašinom) koju možete iznajmiti za 360 evra dnevno (šest osoba). Prilikom rezervacije predlažemo da angažujete lokalnu agenciju koja će vam obezbediti nižu cenu od one na sajtu hotela. Spisak hotela nađite na www.seychelles.travel.

Uvrštavanjem Međunarodnog karnevala u kalendar događaja (uz podršku Reuniona) početak marta dodatno je potvrđen kao idealan period za dolazak u najmanji glavni grad na svetu. Osim svečanog otvaranja sa najpoznatijim lokalnim muzičkim zvezdama, raj za oči bila je i spektakularna kilometarski duga parada sa 56 grupa iz tridesetak zemalja. Brojni građani prvo pozdravljaju učesnike koji prolaze kroz centralne ulice, nakon čega nastavljaju provod na koncertima. Nedaleko od bina mogu se prezalogajiti domaća jela brze hrane za svega 36 rupija (oko 220 dinara). Sa početkom karnevala ove godine se poklopilo svečano otvaranje hotela Kempinski, propraćeno velikim vatrometom i proslavom za brojne zvanice.

Imali smo priliku da upoznamo i njegovu ekselenciju predsednika Republike Sejšeli Džejmsa Mišela (67). Posetili smo u njegovom kabinetu u Viktoriji. Nakon što smo mu preneli pozdrave srpskog naroda, pitali smo ga da li je nekad bio u našoj zemlji.

- Nisam, ali sam čuo mnogo prelepih stvari. Sejšeli imaju veoma dobre odnose sa Srbijom još od kada ste bili deo Jugoslavije. Osamdesetih i devedesetih godina doktori, sportski treneri i televizijski stručnjaci dolazili su da rade na Sejšele u okviru sporazuma tehničke saradnje koju imamo od 1976. godine. Dosta Sejšelaca je studiralo kod vas, baš kao i naši studenti koji su sada u Beogradu.

Sejšele je u 2011. godini posetilo 125 srpskih turista. Da li planirate da privučete još posetilaca iz našeg regiona?

- Svi turisti sa Balkana su dobrodošli. Danas postoji dosta mogućnosti da se stigne avionom do nas, po pristupačnim cenama - rekao je gospodin Mišel.

Nenad Blagojević

LepaiSrecna Broj srpskih turista koji su posetili pitoreskni arhipelag Sejšela se udvostručio jer sve više naših državljana želi da doživi lepote ove zemlje, a posebno karneval koji u najmanji grad na planeti dovodi ceo svet.