Četvoročlana porodica koja letuje 10 dana preko agencije najbolje će proći ako rezerviše studio u Grčkoj, ali jeftinije će platiti smeštaj u Crnoj Gori ako to uradi u sopstvenoj režiji.

U turističkim agencijama kažu da se najviše traže apartmani u Grčkoj. Turizmolozi procenjuju da je Hrvatska u odnosu na Crnu Goru skuplja i da se u Crnoj Gori može naći privatni smeštaj za kompletnu porodicu jeftinije nego u Grčkoj, ali da to onda mora da se obezbedi u privatnoj režiji. Cena na Crnogorskom primorju može biti svega nekoliko evra po osobi, od 10 do 30 i više, što je slučaj i u Hrvatskoj, ali svemu tome treba dodati cenu ishrane i troškove puta.

PROČITAJTE JOŠ: Koliko košta put do Grčke: evo koliko vam novca treba za gorivo i putarinu (SAVETI)

- Apartmanski smeštaj u ponudi turističkih agencija je isplativ u Grčkoj. Počele su i last minute ponude i cene su još niže za pojedine destinacije. Upravo sada imamo četvorokrevetni apartman u last minute ponudi, prevoz je iz Beograda i cena je 139 evra. Ako je sopstveni prevoz u pitanju onda je samo najam 89 evra, odnosno 359 evra za celu porodicu za 10 dana na Kasandri na Halkidikiju. Može se naći i za 75 evra za najam, a sa prevozom je 119 evra - kaže turizmolog Boris Tot. Ukoliko porodica na letovanje u Grčku ide automobilom, potrebno je oko 200 evra za benzin za oko 1.000 kilometara, a na samoj destinaciji, ako su poneli deo namirnica i u zavisnosti od uzrasta dece i potreba, još najmanje 150 do 200 evra. Putarina kroz Srbiju i Grčku je oko 2.000 dinara.

Cene u restoranima se nisu menjale. Giros sendvič je dva do 3,50 evra, a porcija girosa je od oko pet do osam evra. Za četvoročlanu porodicu obrok i piće u restoranu su 40 do 50 evra, a u luksuznijim objektima toliko je cena obroka po osobi. Na ostrvima cene su više.

Kliknite OVDE da pročitate kakve su cene za letovanje u Crnoj Gori!