Vlasnici malinjaka nude dnevnicu od 20 evra, smeštaj, tri obroka dnevno, pauzu od dva sata tokom najtoplijeg doba dana, ali radnici se ne javljaju. A berba počinje za 15 dana! 

Oglasni prostori lokalnih medija od Ivanjice, Čačka, Arilja, do Bajine Bašte, Prijepolja, Nove Varoši i oglasne table po tim gradovima prepuni su poziva u kojima se traže berači malina, ali skoro niko da se javi!

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE SADE MALINE: 3 greške koje ne smete napraviti ako želite da malinjak lepo napreduje i dobro rodi (SAVETI)

Vlasnici malinjaka nude dnevnice od oko 20 evra, pa ako se uzme da se malina bere svaki dan 30 dana, dođe se do mesečne zarade od 600 evra, uz tri obroka dnevno, smeštaj, pauzu od dva sata u najtoplijem delu dana. Pored toga, malinjaci su pokriveni protivgradnim mrežama koje prave hladovinu... Uzalud!

- Berača nema, a potražnja je ogromna. Većina onih koji su poslednjih desetak ili 15 godina brali malinu kod drugih sada imaju svoje malinjake. Malinari nude 2.500 dinara, hranu i prevoz, to je oko 3.500 dinara dnevno. Ako cena maline bude 100 dinara, kao što se najavljuje, znači, berač treba da ubere 35 kilograma dnevno samo da bi pokrio troškove domaćina, a prosečan berač dnevno može da nabere tek oko 40 kilograma, pa vi vidite računicu. Mislim da je pametnije da porodica bere, pa koliko ubere, a ono što se ne ubere da propadne i to je to - kaže Dragan Vukajlović, malinar iz sela Dub kod Bajine Bašte. 

Veli da u okolini Bajine Bašte više od 90 odsto domaćinstava ima maline na pet ari pa naviše. Ranije su berači dolazili iz Priboja, Prijepolja, Republike Srpske, ali su i u tim krajevima nikli novi malinjaci.

Kliknite OVDE da saznate kolika će biti cena maline!