U najnovijem Predlogu zakona o stanovanju svaki propust u održavanju zgrade skupo će koštati sve koji žive u stambenoj zajednici!

Tvorci najnovijeg Predloga zakona o stanovanju drastično su povećali visinu kazni za vlasnike stanova, profesionalne upravnike i stambene zajednice u zgradama.

Maksimalna kazna za vlasnike stanova koji krše zakon tako što, na primer, ne plaćaju održavanje zajedničkih prostorija ili spreče majstore da im lupaju pločice u kupatilu da bi popravili zajedničku kanalizaciju, u najnovijoj verziji zakona povećana je sa 50.000 dinara, koliko je iznosila u nacrtu iz 2015, na 150.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: Dva odlična dizajnerska rešenja za uređenje stana od 30 kvadrata

Ipak, najdrastičnije su uvećane kazne za stambenu zajednicu, i to sa maksimalnih 30.000 u 2015. na čak dva miliona dinara u najnovijem predlogu zakona, što je povećanje za 65,6 puta.

"Toliko velike kazne će odbiti ljude i malo ko će od stanara prihvatiti da bude običan upravnik. Teško da će neko i kao profesionalni upravnik pristati da ponese toliku odgovornost, pa čak i ako bude plaćen. Meni ne pada na pamet da budem upravnik, iako sam već 10 godina bila predsednik skupštine stanara. Tek mi ne pada na pamet da prijavljujem stanare Poreskoj upravi, pa da mi neko dođe na vrata i da mi razbije nos. Poreski radnik za to prima platu, a ja treba da radim njegov posao," kaže Ljubinka Pejčić, predsednik Skupštine stanara u Nedeljka Čabrinovića 62 na Čukarici.

PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI ZAŠTO NIKO U SRBIJI NE ŽELI DA BUDE UPRAVNIK ZGRADE!

PageBreak

Ona dodaje da po članu 50 običan upravnik mora da ispuni obaveze iz 14 stavki, svega šest manje od profesionalnog upravnika.

"Kako da prihvatim da zbog mog propusta ili nečega što nisam mogla da uradim u roku svi stanari plate kaznu od dva miliona dinara. U mojoj zgradi sa 78 stanova to je 25.000 dinara po stanu. Kako od nekoga ko prima penziju 13.000 dinara da tražim da plati toliko para", ističe Pejčićeva, koja smatra da se iza ovako dramatičnih kazni krije namera da se u zgrade uvedu prinudni upravnici.

Ljubinka Pejčić ističe da su kazne od prvobitnog predloga zakona o stanovanju iz 2015. godine još dva puta povećavane.

PROČITAJTE JOŠ: Udoban život u 16 kvadrata: savršeno organizovan prostor u jednoj pariskoj garsonjeri

"U Nacrtu zakona iz 2015. pre javne rasprave bile su jedne kazne, koje su posle javne rasprave u predlogu koji je ušao u Skupštinu pre parlamentarnih izbora ove godine dosta povećane. U trećoj, najnovijoj verziji, koja i nije bila na javnoj raspravi pa nismo ni imali mogućnost da damo primedbe, kazne su još drastičnije povećane."

Tekst: Slavica Tomčić

Izvor: Kurir