Čuvenoj glumici, Miri Banjac, povodom Nušićeve nagrade za život i delo, festival “Nušićevih dana” posvetio je slavnoj glumici knjigu "Mira Banjac – jedna jedina", piše Tanjug, a prenosi Kurir.

PROČITAJTE JOŠ: Najhumaniji doktor u Srbiji: doktor Gaja će besplatno pregledati svakog ko nema da plati 

Knjiga govori o njenom životu, ali i i o brojnim delima koja su iza nje. Promocija knjige, održana je 5. aprila 2016. godine u Ateljeu 212, a o Miri i njenom umetničkom daru govorili su Branimir Brstina, Gorica Popović, Dara Džokić, Milica Mihajlović, Branislav Bane Zeremski, Tihomir Stanić.

Glumica je održala kratak govor u kom je izrazila svoju zahvalnost, ali se i kratko osvrnula na svoju karijeru. "Zahvalna sam svima koji me vole i hvala za Nušićevu nagradu", rekla je Mira, a potom i dodala:

"Prve dve uloge koje sam dobila kada sam imala 22 godine bile su one koje mi ne pripadaju, tada sam glumila baku. Lepo živim, ali sporazumela sam se sa svojim godinama, tako da više neću igrati u pozorištu. Starost je lepa i za nju se treba truditi, ne stidim se svojih bora, njima dugujem karijeru. Uživala sam u svojim prijateljima i ljubavi i svoju karijeru sam završila sa ljudima koji su mi pružili mnogo, mnogo ljubavi. Jedan život staje u jednu knjigu, ja ih imam tri. Hvala", rekla je glumica.

"Osmeh je najskuplja stvar danas", kaže Mira (86), laureat nagrade za životno delo najvećeg komediografa Branislava Nušića.

"Iza svega što je vredelo u mojoj karijeri stajali su moji ljudi. Kažu, ceo jedan život staje u knjigu, ja ih imam tri - Dobricu, Žanku i Nušića. Ima li veće počasti? Poslednja nagrada bila je pravo iznenađenje jer se nikada nisam videla kao Nušićeva glumica i uvek sam govorila da nisam mnogo igrala", kaže Mira Banjac, koja iza sebe ima toliko uloga u komadima velikog komediografa kolika je nečija cela karijera.

"Nušić je uvek bio uz mene. Čak i kad sam režirala „Vlast“, trudila sam se da sačuvam njegov autentični humor, duh i mentalitet. Komedija je opasna stvar, časno ju je igrati, ali i veoma odgovorno. Kao i sa smehom. On je najskuplji danas. Ja se trudim da ga nikad ne izgubim, ni u najtežim trenucima",  kaže Mira, koja se, sedeći u svom Ateljeu 212, prisetila svojih nedavno preminulih kolega Dragana Nikolića i Marinka Madžgalja.

"Strašno je teško. Više ne mogu ni da govorim na komemoracijama. Ne bih izdržala. Kad su oni otišli, rekla sam da me je sramota što sam živa. Svi su otišli, a mene su ostavili", kaže glumica.

PROČITAJTE JOŠ: Upoznajte najstariji bor u Srbiji: Sveti bor na Kamenoj gori je neverovatan prirodan fenomen

Ona ističe da se povukla iz pozorišta jer ne treba da radi nešto što više nije sposobna da radi u punoj moći."Trudim se da se sporazumem sa svojim godinama. Ne želim da budem smešna žena. Starost je lepa onoliko koliko joj daješ. Samo da me glava ne izda, sve drugo može. Evo, dobijanjem nagrade osetiš da se približavaš nekom kraju. Da se zatvara još neki krug. Ali opet i dokaz da ima još pre nego što ga zatvoriš",  kaže sa osmehom Mira.

Tekst: Mona Cukić

Izvor: Kurir