U novom zdanju Jugoslovenske kinoteke u okviru 43. Festa koji počinje 27. februara 2015. godine u Beogradu, biće prikazan filmski omaž Mileni Dravić, koja je od filma, preko pozorišta i televizije u preko 50 godina dugoj karijeri postala jedna od najvoljenijih domaćih glumica, piše Tanjug a prenosi Politika.

Našoj čuvenoj glumici biće tokom festivala uručena i nagrada Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Njena karijera počela je 1959. ulogom u filmu "Vrata ostaju otvorena", nakon čega su se nizale uloge, pa je odlučila da upiše glumu.

Prvi veliki uspeh doživela je 1962. kada je osvojila Zlatnu arenu u Puli za "Prekobrojnu". O partizanskom filmu je nemoguće govoriti bez pominjanja Milene Dravić i njenih sjajnih uloga u filmovima "Kozara", "Sutjeska", "Bitka na Neretvi".

Igrala je i filmovima drugačijih autora, u crnom talasu, u nekolko filmova Puriše Đorđevića - "Kros kontri", "Jutro" (nagrada "Zlatna ruža" u Veneciji), "Biciklisti" (Zlatna arena u Puli), u kultnim ostvarenjima Dušana Makavejevim - "Misterije organizma" i "Čovek nije tica" (fotografija sa snimanja tog filma bila je inspiracija za kampanju ovogodišnjeg Festa).

Početkom 70-ih započinje vezu sa Draganom Nikolićem i oni postaju najpopularniji par u Jugoslaviji zahvaljujući šou programu "Obraz uz obraz" koji su zajedno vodili.

Ipak, više uspeha u filmovima je imala sa svojim filmskim partnerom Ljubišom Samardžićem, a njihovi najpopularniji filmovi su "Ljubavni Život Budimira Trajkovića" i "Rad na određeno vreme" (sa više nastavaka).

Milena Dravić je u tom periodu nizala uloge koje su joj donosile pohvale kritike i simpatije publike - učiteljica u seriji za decu "Priče iz Nepričave", uloga u filmu "Poseban tretman" za koju je dobila nagradu u Kanu.

Tokom 90-ih uglavnom smo mogli da je vidimo na televiziji, u serijama "Metla bez drške" i "Policajac sa Petlovog brda", a veliki povratak na filmsku scenu označila je uloga u "Zoni Zamfirovoj" gde je ponovo igrala sa svojim suprugom.

Poslednjih godina tek se ponekad pojavi na platnu ili malim ekranima - u filmovima "Agi i Ema" i "Ljubav i drugi zločini", kao i u serijama "Pozorište u kući" i "Sinđelići".

Paralelno je gradila reputaciju kao vrsna pozorišna glumica. Nekoliko puta je dobila nagradu "Ćuran" na festivalu komedije u Jagodini, a takođe je nagrade za životno delo - "Zlatni ćuran" i "Žanka Stokić", kao i statuetu "Joakim Vujić".